Sosyolojik açıdan intihar olgusu ve sosyal medyaya yansıyan intihar eğilimlerinin analizi
A case of suicide from a sociological perspective and analysis of suicidal tendencies reflected in social media
- Tez No: 575989
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VEHBİ BAYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İntihar, İntihar Davranışı, Sosyal Medya, Suicide, Suicidal Behaviour, Social Media
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
İnsanlık tarihinin her döneminde karşımıza çıkan intihar, geçmişten günümüze kadar başta felsefe olmak üzere psikoloji, sosyoloji, antropoloji ve tıp gibi birçok alanda incelenmiş ve intihar ile ilgili farklı tanımlamalar yapılmıştır. İntihar, her ne kadar bireysel bir eylem gibi görünse de kişinin içinde yaşadığı toplumdan ve toplumsal koşullardan bağımsız olarak düşünülemez. Buradan hareketle bu çalışmanın konusu olan sosyal medya intihar ilişkisi Durkheim'ın görüşleri doğrultusunda ele alınmıştır. Gelişen teknoloji ile birlikte, günümüzde intihar davranışlarında sosyal medyanın kullanıldığı belirlenmiştir. Sosyal medya platformları üzerinden kişilerin intiharları öncesi veya intiharları sırasında canlı yayın yaparak yaşadıklarını diğer insanlarla paylaşmaları ve yaşananların milyonlarca insan tarafından izlenmesi çeşitli tartışmaları beraberinde getirmiştir. Bu çalışmada, yurt içinde ve yurt dışında sosyal medya platformlarında canlı olarak paylaşılan intiharlar, intihar etmeden hemen önce sosyal medya uygulamalarından intihar notu bırakılarak gerçekleşen intiharlar ve intiharın oluşmasında sosyal medyanın etkisinin görüldüğü intihar olaylarının bir değerlendirilmesi yapılmış ve yurt dışından beş, yurt içinden ise üç olmak üzere kamuoyuna yansımış toplam sekiz sonlandırılmış intihar olayı incelenmiştir. İntihar eden kişilerin sosyal medya hesaplarından paylaştıkları görüntüler incelendiğinde, önemli bir kısmının intihar eyleminin öncesinde, mutsuz olduğu görülmüştür. Bununla birlikte insanların intihar davranışı veya öncesinde sosyal medya hesaplarından paylaşım yapmalarının bir yardım çağrısı olabileceği gibi başkalarına mesaj verme şeklinde de karşımıza çıkabileceği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Suicide has been examined in many areas such as psychology, sociology, anthropology and medicine, from past to present, and different definition shave been made about suicide. Even though suicide may seem like an individual action, it cannot be considered in dependent of the society and social conditions in which it lives. From this point of view, the social media suicide relationship, which is the subject of this study, has been handled according to Durkheim's views. With the developing technology, it is determined that social media is used in suicidal behaviors today. It has brought various controversies over the social media platforms to share the experiences of people living with suicide and sharing them with millions of people. In this study, suicides shared on social media platforms both in Turkey and abroad, suicide notifications before social suicide and suicide events were evaluated. A total of eight terminated suicides were examined. When the images of the suicide people shared with their social media accounts were examined, it was seen that a significant number of them were unhappy before the suicide act. Nevertheless, it can be seen that people sharing their suicidal behavior or social media accounts before they can be a call for help or as a message to others.