İslam medeniyetinin iki şehri (Belh ve Konya) üzerinde Mevlânâ'nın etkilerinin incelenmesi
Evaluation of mawlana's effects on to cities of Islam civilization (Balkh and Konya)
- Tez No: 576028
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYNUR ATMACA CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Şehircilik ve Bölge Planlama, Public Administration, Sociology, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Culture, Civilization, City, Balkh, Konya, Mawlana
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Kültür, şehir ve medeniyet üç soyut ve birbiriyle ilişkili kavramlardır ki bunların yaratılış, muhafaza ve gelişiminde ana unsur olarak insanın payı oldukça yüksektir. Kültür, toplumun üyesi olarak insanın tüm ilmi, sanatsal ve elde ettiği örf adet gelişimini içine alan karmaşık bir kavramdır. İnsanlar bu gelişimleri elde ettikçe barbarlıktan uzaklaşır, barbarlıktan bu uzaklaşma ve medeni hayata başlamaya medeniyet denmektedir. Şehirler medeniyetlerin ve kültürlerin sergilendiği açık bir müze olarak her toplumun değerleri, kültür ve medeniyetini yansıtmaktadır. Bu tezde İslam medeniyetinin iki şehri olarak Belh ve Konya üzerinde Mevlâna'nın etkileri incelenmiştir. Mevlâna Belh'te doğdu ve çocukluğunu geçirdi, ama bazı sorunlardan dolayı ailesi Konya'ya hicret etti. Mevlâna Konya'da kemale erdi ve halkın göz nuru oldu, ama yazdığı eserleri onun şöhret ve fikirleri sadece Belh'e değil tüm dünyaya yayıldı. Mevlâna'ya olan Belh ve Konya halkının sevda ve aşkı iki şehirde ortak kültürü ve değerleri oluşturmuştur. Bu ortaklıkları göz önünde tutularak iki şehrin yerel makamları kardeşlik protokolü imzaladılar. Bu tezde iki şehirde Mevlâna'nın etkileriyle beraber oluşmuş benzerlikleri inceleyeceğiz. Anahtar Kelimeleri: Kültür, Medeniyet, Şehir, Belh, Konya ve Mevlâna.
Özet (Çeviri)
Culture, city, and civilization are three abstract concepts which humankind is an important element in their creation, saving and improvement. Culture is a complicated concept that involves all the artistic, academic, costumes and other achievements of humans as a part of society. Human being by these achievements is getting far from barbarism; by getting far from barbarism they start civilian life which is called civilization. Cities as an open museum of cultures and civilizations are exhibiting the culture, values, and civilization of each society. In this theses, the effects of Mawlana on Balkh and Konya as two cities of Islam civilization had been evaluated. Mawlana was born in Balkh and spent his childhood there, then because of some problems his family immigrated to Konya. Mawlana improved in Konya and became the lights of humans eyes, his books conveyed his messages not only to Balkh but also all around the world. The love for Mawlana and his books by Balkh and Konya's people had created lots of similar values and culture in these cities. By focusing on these similarities the local governments of both cities have signed the sister cities protocol. In fact, this theses is focusing on the similarities which were shaped by Mawlana's effects in Balkh and Konya.