Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün taşra teşkilatında çalışan personelin zaman yönetimi düzeylerinin araştırılması ( Muş, Bingöl ve Bitlis il örneği )
Investigation of time management levels of staff who work in provincial organization of youth and sports directorate (Sample of The Muş, Bi̇ngöl and Bitlis cities)
- Tez No: 576034
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS ÖZTAŞYONAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Spor, Public Administration, Sports
- Anahtar Kelimeler: Zaman, Zaman yönetimi, Personel, Gençlik ve Spor il Müdürlüğü, Time menagement, personnel, youth and sports provincial directorate
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmanın amacı, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün (GSİM) taşra teşkilatında çalışan personelin zaman yönetimi düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından araştırılmasıdır. Bu çalışmada betimsel araştırma metodu kullanılmıştır. Bu araştırma kapsamında da Muş, Bitlis ve Bingöl illerinde Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde çalışan personelin zamanlarını yönetme davranışlarını belirlemek amaçlandığından yapılan çalışma betimsel tarama modelindedir. Araştırmanın evrenini Muş, Bitlis ve Bingöl illerinde GSİM de çalışan personeller oluşturmaktadır. Muş, Bitlis ve Bingöl illerinde GSİM de çalışan ve çalışmaya gönüllü olarak katılmak isteyen 204 personel uygulanan anket (ölçek) formundaki maddeleri yanıtlamayı kabul etmiştir. Böylelikle 155 (%76.0) erkek, 49 (%24.0) kadın personel çalışmanın örneklemini oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak Türkmen'in (2005) geliştirdiği ve Özsoy vd. (2015) tarafından geçerlik ve güvenirlik analizi sonucu oluşturulan“Zaman Yönetimi Anket Formu”kullanılmıştır. Verilerin analizinde istatistiki yöntem olarak; frekans, aritmetik ortalama, standart sapma; bağımsız örneklemler için tek faktörlü MANOVA ve ANOVA testleri kullanılmıştır. Verilerin parametrik testlerin ön şartlarını sağlayıp sağlamadığına Skewness ve Kurtosis (verilerin normal dağılım durumu) değerleri ve Levene (varyansların eşitliği) testi sonuçları incelenerek karar verilmiştir. Zaman Yönetimi Anketi'nin güvenirliğini belirlemek için, Cronbach Alpha katsayısı hesaplanmıştır. Yapılan analizler neticesinde katılımcıların zaman yönetimi algılarının genel anlamda yüksek olduğu, bu kapsamda zaman yönetimi konusunda başarılı oldukları bulunmuştur. Demografik değişkenlere göre ele alındığı zaman çalışanların zaman yönetimi algılarının alt boyutları incelendiğinde cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim düzeyi, görev unvanı ve görev süreleri değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the time management levels of the provincial staff of Provincial Directorate of Youth and Sports (GSIM) in terms of some variables. This research was conducted in descriptive survey method. In the scope of this research, it is aimed to determine the time management behaviors of the personnel who work in the Provincial Directorate of Youth and Sports in the provinces of Muş, Bitlis and Bingöl. The population of the research consists of the personnel working in GSIM in Muş, Bitlis and Bingöl.the sample of the study consist of 204 personnel 155 (76.0%) males and 49 (24.0%) females voluntarily participate to the study. As a data collection tool“Time Menagement Scale”developed by Turkmen (2005), validity and reliability of the scale made by Özsoy et al. (2015) was used. In statistical analysis; frequency, arithmetic mean, standard deviation; single factor MANOVA and ANOVA tests were used for independent samples. It was decided whether Skewness and Kurtosis (normal distribution of data) values and Levene (equality of variance) test results were examined. To determine the reliability of the Time Management Questionnaire, Cronbach Alpha coefficient was calculated. As a result of the analyzes, it was found that participants' perceptions of time management were generally high and they were successful in time management. When the sub-dimensions of employees' perceptions of time management were examined when demographic variables were analyzed, it was concluded that gender, age, marital status, education level, job title and duty duration showed significant differences.