Atatürk kitaplığı belediye yazmaları K 1168 numaralı şiir mecmuası (1a-135b)(transkripsiyonlu metin-inceleme)
Atatürk library municipal manuscripts K 1168 poetry collection (1a-135b)(transcryption text-analysis)
- Tez No: 576044
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİYAZİ ADIGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mecmua, şiir mecmuası, MESTAP, Mecmua, poem collection, MESTAP
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 432
Özet
Toplanmış, biriktirilmiş anlamına gelen“mecmua”, içinde pek çok şey barındırabilir. İçeriğine bakıldığında şiir mecmuası olduğu anlaşılan mecmualarda, farklı şairlerin şiirlerine rastlamak mümkündür. Şiir araştırmalarına kaynaklık etmesi için araştırılıp aydınlığa kavuşturulmaya çalışılan Atatürk Kitaplığı Belediye Yazmaları K-1168 numaralı şiir mecmuasının, kim tarafından ve ne zaman istinsah edildiği belli değildir. Şiir mecmuasının 1a-135b varakları arasında, Seyyid Seyfullah Nizamoğlu, Abdünnâfi Baba, Hatâî, Osman Nevres Efendi, Nesîmî, Kul Nesîmî, Bosnevî, Hasan Nazîf Baba, Nakşî Ali Akkirmânî, Bağdatlı Rûhî, Azbî Baba, Resmî Ali Baba, Kaygusuz Abdal, Virânî, Sezâî, Senâî, Niyâzî-i Mısrî, Fuzûlî, Türabî, Kabûlî, Zahmî, Kâimî, Bahâyî, Müttakî, Mîâdî, Sabrî, Hayretî, Sâfî, İrşâdî, Bosnalı Vahdetî, Mukîmî, Cemâlî, Kanberî, Hâtemî, Selâmî, Şekîbî, Fasîhî, Şem'î, Safvet, Lâmekânî isimli şairlere ait 193 şiir bulunmaktadır. Harekesiz olan metnin çoğu başlığı ve şair mahlasları kırmızı, kendisi ise siyah mürekkeple yazılmıştır. Şiir mecmusında üç şiir hariç, hepsinde başlık vardır. Eser, Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesi (MESTAP) kapsamında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
“Mecmua”, which means collected, accumulated, can contain many things. It is possible to come across poems of different poets in the collections which are understood to be a collection of poems. It is not clear who and when the poetry collection K-1168 was collected by the Atatürk Library Municipal Manuscripts, which was searched and clarified in order to provide resources for poet research. There are 193 poetry collection to the poets named Seyyid Seyfullah Nizamoğlu, Abdünnâfi Baba, Hatâî, Osman Nevres Efendi, Nesîmî, Kul Nesîmî, Bosnevî, Hasan Nazîf Baba, Nakşî Ali Akkirmânî, Bağdatlı Rûhî, Azbî Baba, Resmî Ali Baba, Kaygusuz Abdal, Virânî, Sezâî, Senâî, Niyâzî-i Mısrî, Fuzûlî, Türabî, Kabûlî, Zahmî, Kâimî, Bahâyî, Müttakî, Mîâdî, Sabrî, Hayretî, Sâfî, İrşâdî, Bosnalı Vahdetî, Mukîmî, Cemâlî, Kanberî, Hâtemî, Selâmî, Şekîbî, Fasîhî, Şem'î, Safvet, Lâmekânî between the sheets 1a-135b of the poem journal. Most titles and poet names of the text without letter emphasis are written in red and the text is written in black ink. In the poetry collection, except for three poems, they all have titles. The work has been examined according to the Project Systematic Classification of Mecmua's (MESTAP).