Osmanlı Döneminde Sivrihisar medreseleri ve müderrisleri
Sivrihisar madrasahs and mudarrisses The Ottoman Period
- Tez No: 576110
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN ADIGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Education and Training, History
- Anahtar Kelimeler: Medrese, Sivrihisar, Sivrihisar Medreseleri ve Müderrisleri, Madrasah, Sivrihisar, Sivrihisar madrasahs and Müderrisis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
İnsanlık tarihi ile başlayan eğitim, her çağda toplumların en önemli gereksinimlerinden biri olmuştur. Bu çalışma, İslam'ın ilk yıllarından itibaren cami ve çevrelerinde başlayan eğitimin, zamanla daha da sistematik olarak geliştiği medreseler dönemiyle ilgilidir. Çalışma, Osmanlı döneminin Sivrihisar bölgesindeki medreselerle sınırlıdır. İnsanlar, İslam'ın ilk yıllarında eğitim olarak sadece Kur'an öğretimi ve Peygamberimiz (sav) hakkındaki rivayetleri ele almışlardı. Bunun yanında günlük hayatta karşılaşılan sorularının İslam'ın temel kaynaklarına dayalı olarak çözümü konularında bilgiler elde etmeye çalışmışlardı. Ancak zamanla hayatın her yönüyle ilgili bilgilerin öğrenilmesi gereği kabul edilmiştir. Bu durum, insanları çok çeşitli bilgileri öğreneceği eğitim kurumları oluşturmaya sevk etmiştir. İşte medreseler de böyle bir ihtiyaçtan doğmuştur. Bu çalışmada Sivrihisar'daki (Sefer-i Hisar) Osmanlı Medreseleri hakkında bilgi verilmiştir. Burada, kaynaklara ulaşılabildiği ölçüde, Osmanlı Devleti'nin önemli konumlarında görev alan şahsiyetlerin yetişmesini sağlayan bu medreselerin kuruluş yeri, banisi, vakfiyesi, vakıf yerleri ve bu yerlerden gelen gelirler, varsa camii ve kümbetleri, öğrenci sayısı ve ders veren müderrisleri tanıtılacaktır.
Özet (Çeviri)
Education, which started with the history of humanity, has been one of the most important requirements of societies in every age. This study is about the period of madrasas, where education started in mosques and their environs from the first years of Islam and developed more systematically in time. The study is limited to the madrasas in Sivrihisar region of the Ottoman period. In the early years of Islam, people only studied the Qur'an and narrations about our Prophet (saas). In addition, they tried to obtain information about the solution of their daily problems based on the basic sources of Islam. However, in time, it was accepted that information about all aspects of life should be learned. This has led people to establish educational institutions where they can learn a wide range of information. Madrasas were born from such a need. In this study, information was given about the Ottoman Madrasas in Sivrihisar (Sefer-i Hisar). Here, as far as the sources are available, the place of establishment of the madrasas, the person, foundation, foundation places and income from these places, if any, mosques and vaults, number of students and lecturers will be introduced. .