Keşmir sorunu ve Hindistan- Pakistan ilişkileri üzerine etkileri
Kashmir question as a matter on India-Pakistan relations
  1. Tez No: 576150
  2. Yazar: CENGİZ TOPEL MERMER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHARREM HİLMİ ÖZEV
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ayrışma, karşıt milliyetçilikler, İngiliz manipülasyonu, ulus inşa, jeopolitik, nükleer, Division, opposite natioalisms, UK Raj manipulation, nation building, geopolitics, nuclear
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 367
Özet
Hindistan ve Pakistan, İngiltere'nin 1947 yılında Hint Yarımadası'ndan çekilmek zorunda kalmasıyla, din temelinde yaşanan ayrışma neticesinde kurulan devletlerdir. Hindistan'ın iki yakasında Batı ve Doğu Pakistan olarak ikiye ayrılan Pakistan, 1971 iç savaşı sonrasında, Doğu Pakistan'ın Bangladeş adıyla bağımsız bir devlet haline gelmesi sonrasında bölünmüştür. İngiltere'nin bölgeden çekilirken çözmeden bıraktığı sorunlar Hindistan ve Pakistan arasında ciddi krizlere neden olmuş; tarafların ayrışan Keşmir ideallerinin neden olduğu anlaşmazlıklar nedeniyle iki ülke defalarca çatışmış ve Keşmir'in statüsü konusu iki ülke arasında sürüncemeli çatışma üreten bir soruna dönüşmüştür. Keşmir Sorununun temelinde İngiltere'ye karşı verilen bağımsızlık mücadelesinde yükselen antisömürgeci milliyetçi uyanışta yaşanan ayrışma yatar. Keşmir Sorunu; bağımsızlık müadelesinde Hintli elitin bütünlükçü bir milliyetçilik üretememesindeki zafiyetin İngiliz Sömürge Yönetimince manipüle edilmesi neticesinde Hint milliyetçiliğinin, karşıt milliyetçiliklere evrilmesinin bölünme sürecinde bir mekân üzerinde yeniden canlanması ve sonrasında iç ve dış konjonktürel gelişmelerle beslenerek sürüncemeli çatışma üretme mekanizmasına dönüşmesinin görünürlük kazandığı alandır. Keşmir Sorunu bu kapsamda; bir 20.asır geç milliyetçiliğinin bağımsızlık sonrası kopmasının, iki kadim kültürün mirasının ayrıştırdığı dev Hint Yarımadası'nda hayat bulan özgün bir versiyonudur. Keşmir Sorunu, tarafların ulus inşa güçlükleriyle birlikte küresel güç mücadelesindeki jeopolitk adımlarının baskılarından da etkilenerek çapını büyütmüş ve her iki ülkenin nükeer silah üretmesiyle, tüm dünya için tehdit kaynağı haline gelmiştir.
Özet (Çeviri)
India and Pakistan were set up on religion basis when United Kingdom had to leave Indian Subcontinent in 1947. Pakistan, which were divided as East and West Pakistan on both sides of India, lost East Pakistan after 1971 civil war and East Pakistan became an independent state as Bangladesh. Unresolved problems of British Raj caused serious conflicts between India and Pakistan and these states had to fight several times due to differing national ideals on Kashmir cause and finally Kashmir question became a contracted conflict generating source. The main reason of Kashmir question is the division at the anticolonial nationalism rising against UK dominance. Kashmir is the area, where the opposite nationalisms gave rise opposite ideals on land basisat the nation building phase, after UK Raj manipulated the weakneess of Indian nationalism facing integration problem and caused division at Indian nationalism which resulted by establishing two different states. These opposite nationalisms got clear by the contribution of domestic and foreign policy problems and became the source of contracted conflict mechanism. Kashmir question, in this context, is a special version of 20th century late nationalisms causing divisions after indepence on gigantic Indian Subcontinent which was seperated culturally by the heritage of two ancient cultures. Kashmir question is also affected and widened by nation building problems of both sides and geopolitical pressure of global dominance struggle and became flash point after both states showed they were nuclear powers.