Siyasal katılım ve siyasal temsilde kota uygulaması
Political participation and quota application in political representation
  1. Tez No: 576149
  2. Yazar: DİDEM HATİCE BİLGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VOLKAN TATAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal Katılım, Siyasal Temsil, Kota Uygulaması, Political Participation, Political Representation, Quota Application
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Günümüz dünyasında kadın temsilindeki krizin nedeni kadının siyasal hayata aktif katılım ve ilgi göstermemesindendir. Kadının siyasal hayata aktif katılması ve ilgi alanına girmesi için önündeki engeller tespit edilmelidir. Kadının siyasal hayata aktif katılmasının nedenleri; doğumu ile hak kazandığı yurttaşlık haklarını kullanabilmesi, parçası olduğu toplumda karar alma mekanizmalarına katılabilmesi ve kendi doğrularını savunabilmesidir. Siyasal toplumun çağdaş demokrasi şartlarından bir tanesi de eşitlik ilkesidir. Günümüz dünyası ile eşitlik ilkesi gereğince kadının erkekle eşit koşula getirilmesi için pozitif ayrımcılıkla özel önlemler alınmalıdır. İlerleyen ve gelişen dünya düzeni, değişen bakış açıları, tabularından sıyrılmaya çalışan toplum düzenleri ile eşitlik ilkesinin tanımı da gelişmektedir. Bu nedenle eşitlik ilkesi ile ayrımcılık kavramı irdelenmeli ve“pozitif ayrımcılık”kavramı ile Yeni Dünya Düzenine göre yorumlanmalıdır. Bu çalışmada“Kadınların siyasal katılım ve temsilde erkeklerle eşit durumda olmadığı bilinmesine rağmen herhangi bir aksiyon sağlanmaması mı ayrımcılıktır yoksa pozitif ayrımcılık yapılarak eşitliğin sağlanması mı ayrımcılıktır?”sorusuna cevap aranacaktır. Çalışmada siyasal temsil ve katılımda kadın rolünün etkinleştirilmesi için kota uygulamasının savunması yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, it goes without saying that there is a crisis regarding women's representation. The reason of this is that women neither participate in political life nor they are interested in it. İn order for women to take part in political life and to find an interest in it, the obstacles that stand in this way should be detected. The reasons for women to participate in active political life are as follows: to be able to use their civil rights which could be considered as birtright, to be able to take part in decision making mechanisms of society as its constituant members, to defend their opinions that they consider right. One of the modern democratic principals of political society is the principle of equality. In today's World, by means of positive dicrimination and regarding the principle of equality, several particular precautions should be taken in order to establish equality between men and women. The more point of views change, the World develops and progresses, and societies break their taboos, the more the definition of the principle of equality develops. That is why the concept of discrimination and that of positive discrimination should be questioned and should be interpreted regarding“positive discrimination”and New World Order. In this artictle/ work/ Paper, the question to which we will try to find an answer is as follows: is discrimination based on being inactive and doing nothing although women and men are known not being equal regarding represantation and articipation in politics, or on eliminating the inequality between men and women by means of positive discrimination? Moreover, we will defend the quota application in order to improve the significance of women's representation and participation in politics.