Kentsel dönüşümün makro form etkileri: Diyarbakır ili merkez sur ilçesi örneği
The macro form effects of urban transformation: Diyarbakir province central sur district
- Tez No: 576200
- Danışmanlar: PROF. DR. HACI MURAT YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Kentsel dönüşüm, Mekânsal değişimler, Kentteki makro form etkiler, Kanun, Yapısal doku. Mayıs, 2019, 139 sayfa, Urban transformation, Spatial changes, Macroform effects in the city, law, Structural texture. May, 2019, 139 pages
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
YÜKSEK LİSANS TEZİ KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN MAKRO FORM ETKİLERİ: DİYARBAKIR İLİ MERKEZ SUR İLÇESİ ÖRNEĞİ Onur Ersen KARA Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Harita Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. H. Murat YILMAZ ÖZET Fiziksel ve işlevsel bakımdan sürekli değişim ve geri dönüşüm içerisinde olan şehirlerde, şehir merkezleri ve merkezlere yakın olan çevreleri meydana gelen bu değişimler etkilemiştir. İl merkezleri ve çevresinde bulunan ekonomik ve sosyal niteliklerine sahip olan yerlerin meydana gelen bu etkileşimi birey ve insan üzerinde en fazla hissettirdiği yerlerdir. Bunun nedeni olarak ise illerin en kalabalık ve değişimlere açık mekânlar olması söylenebilir. Zaman içerisinde sosyal, ekonomik ve fiziki değişimler sonucunda farklılık gösteren istekler ve gereksinimlerle, merkez olarak görülen yerler popülerliğini yitirmişler, yerleşim yerleri ve evlerin bulunduğu kısımlar bakımsızlaşmış ve bundan dolayı evlerde çökmeler oluşmaya başlamıştır. Bu konu doğrultusunda gerçekleştirilen araştırmalara ve geliştirilen stratejilere ilgililer tarafından oldukça fazla önem verilmektedir. Bu çalışmada Diyarbakır ili merkez Sur ilçesindeki binaların yapısal özelliklerinin incelenerek kentsel dönüşüm bakımından kente kattığı değerler ile birlikte, burada yaşayanların hayat standartları ile fiziksel, kültürel ve sosyal çevrelerinin canlandırılmasına ilişkin makro form etkilerinin neler olduğunun ortaya konulması amaçlamıştır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu projeyi sadece kentsel dönüşüm olarak değil bir çok imkanı seferber edererk bir sosyal dönüşüm projesi olarak da desteklemiştir. Çalışma sonucunda kentsel dönüşümün makro form açısından hem konuttan hem de sosyal donatılardan memnuniyetinin yüksek olduğu görülmüş olup yapılan anket çalışmasına göre katılımcıların %90,8'inin memnuniyeti ile sonuçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
M.Sc. THESIS THE MACROFORM EFFECTS OF URBAN TRANSFORMATION: THE EXAMPLE OF SUR COUNTRY IN DIYARBAKIR CENTRE Onur Ersen KARA Aksaray University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geomatics Engineering Supervisor: Prof. Dr. H. Murat YILMAZ ABSTRACT In cities that are constantly changing and recycled in physical and functional terms, the city centers and their surroundings are affected by these changes. The interaction of the places that have the economic and social qualities of the various places in the city centers and surrounding areas is the place where the people and people feel the most. The reason for this is that the provinces are the most crowded and open spaces. Over time, social, economic and physical changes as a result of different requests and needs, the places seen as the center have lost popularity, residential areas and parts of the houses have been neglected and therefore began to collapse in the houses. The researchs and strategies developed in line with this subject matter are of great importance. The aim of this study is to examine the structural features of the buildings in the central Sur district of Diyarbakır province and to investigate the effects of macro form effects on the living standards and physical, cultural and social environments of the people living there. The Republic of Turkey has supported this project not only as a social transformation project edererk not mobilized a lot of opportunities as urban transformation. As a result of the study, when the urban transformation is examined in terms of macro form, it is seen that the respondents' satisfaction with the housing and social equipments is high. As a result, the urban transformation project in Suriçi resulted in the satisfaction of 90.8% of the participants.