Uluslararası televizyon haberciliğinde dijital uygulamalar: TRT World örneği
Digital practises on international television news: example of TRT World
- Tez No: 576199
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜVEN NECATİ BÜYÜKBAYKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Radyo-Televizyon, Journalism, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Televizyon haberciliği, küreselleşme, yeni medya, dijital, haber, Television news, globalisation, new media, digital, news
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
İletişimin küreselleşmesi enformasyon ve bilgi akışını çok yönlü ve hızlı hale getirerek farklı toplumların, coğrafyaların haberlerini birbirine taşımıştır. Günümüzde yerel ve küresel düzeyde yoğun ve hızlı bir haber akışı gerçekleşmektedir. Enformasyon, bilgi ve haber akışı kontrolünü büyük oranda elinde bulunduran ülkeler uluslararası platformlarda başta diplomasi olmak üzere çok sayıda alanda güç ve etki sahibi bir konumdadır. Çalışmada Türkiye'nin tezlerini uluslararası alanda savunmak amacıyla kurulmuş olan TRT World kanalının kuruluşu, işleyişi, yayın politikası ve dijital hizmetleri incelenmiştir. Uluslararası televizyon haberciliği hizmeti veren yayıncı bir kuruluşun ürettiği içeriğin dijital mecralara yansıtılma biçimlerinden yola çıkarak televizyon haberciliğinin, izleyici kitlesinin ve yayıncı kuruluşların dijital dünyaya uyum sağlama sürecinde geçirdiği dönüşüm çalışmada ortaya konulanlar arasında yer almaktadır. Çalışmanın ilk üç bölümünde literatür tarama, son bölümünde ise görüşme yöntemi uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Globalisation of communication carries news of different geographies and societies, making information and knowledge stream faster and multidirectional. Today, dense and fast news stream is taken place on local and global level. Countries that own control of information and news stream on higher level have power and control on many international fields and mainly diplomatic field as well. In this study, the foundation, operation, broadcasting policies and digital services of TRT World, which have been established to argue Turkey's thesises on international fields, are studied. Based on reflection of format of a content that is produced by a broadcasting foundation that serves international television news; transformation of television news, audience and broadcasting corporations while they are adapting to digital work is put forth among the subjects that are in the study. At the first three parts of work, literature scanning method is applied and at last part interview method is applied.