Ege bölgesindeki köpeklerde Cryptosporidium spp.'nin prevalansı
Prevalence of Cryptosporidium spp. in dogs in the Aegean region
- Tez No: 576213
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ULUTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: köpekler, kriptosporidyum, prevelans, cryptosporidium, dogs, prevalence
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Cryptosporidium spp. insanlarda ve hayvanlarda önemli gastrointestinal hastalıklara sebep olabilen protozoal bir parazittir. İnsan dahil birçok memeli, kanatlı ve sürüngende sindirim sistemi epitel hücrelerine lokalize olan bu parazitler özellikle genç ve immun sistemi baskılanmış hayvanlarda enfeksiyona neden olmakta ve zoonotik özelliği ile insan ve hayvan sağlığını tehdit etmektedir. Araştırmanın hayvan materyalini farklı ırk, yaş ve cinsiyette sağlıklı (n=50) ve ishalli (n=150) olmak üzere 200 köpek oluşturdu. Çalışmada kullanılan köpeklerden dışkı örnekleri modifiye Ziehl-Neelsen tekniği ile boyandı ve mikroskopta incelendi. Köpeklerden alınan dışkı örneklerinde Cryptosporidium spp. prevalansı %15,5, sağlıklı ve ishalli köpeklerde Cryptosporium spp. etkenlerinin prevalansının sırasıyla %14 ve %16 olduğu ve gelecekte köpeklerde yapılacak çalışmalara bir referans olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cryptosporidium spp. is a protozoal parasite that can cause significant gastrointestinal diseases in humans and animals. That parasites cause infection, especially in young and immunosuppressed animals. In many mammals, poultry, reptiles and also humans, Cryptosporidium spp. localized to the digestive system epithelial cells and threaten human and animal health with their zoonotic properties. The study's animal material consisted of 200 dogs of different breeds, ages and genders, including healthy (n=50) and diarrhea (n=150) Stool samples of the dogs used in the study were stained with modified Ziehl-Neelsen technique and examined under microscope. It was concluded that the prevalence of Cryptosporidium spp. was 15.5% in fecal samples taken from dogs, and that the prevalence of Cryptosporium spp. was 14% and 16% respectively in healthy and diarrheal dogs and it was concluded that it could be used as a reference to future studies in dogs.