Komünizmle mücadele derneklerinin Türk toplumunun din anlayışına etkileri
The effects of anti̇-communist associations on the religion of Turkish society
- Tez No: 576314
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Komünizm, Anti-Komünizm, İdeoloji, Komünizmle Mücadele Dernekleri, Din, Türk sağı, Türk toplumu, Communism, Anti-Communism, Ideology, Anti-Communist Associations, Religion, Turkish Right, Turkish Society
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bir ideoloji olarak komünizme en çok karşı çıkılan noktalardan biri, komünizmin dine yaklaşımı olmuştur. Komünizm başta Türkiye olmak üzere dünyanın pek çok yerinde dinsizlik olarak yorumlanmıştır. Komünizme bu kadar karşı çıkılmasının temel sebeplerinden biri bu olmuştur. Türkiye'de kurulan Komünizmle Mücadele Dernekleri anti-komünist söyleme sahip en etkili dernek olmuştur. Derneklerin en temel hareket noktası ise komünizmin bu dinsizlik propagandası olmuştur. Konferansları, seminerleri, yayınları bu doğrultuda yapılmıştır. Komünizmin özellikle materyalist felsefesi, aileye, ferdiyete, eğitime yönelik tutumları dinle ilişkilendirilerek Türk halkı komünizme karşı uyarılmış, özellikle gençler bu mücadele süresine davet edilmiştir. Bu süreçte din ve dini argümanlar etkili biçimde kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
As an ideology, communism's approach to religion has been one of the most contested points. Communism was interpreted as the beginning of the world, including atheism in many parts of Turkey. This was one of the main reasons why Communism was so opposed. Communism Prevention Association was established in Turkey has been the most effective anti-communist societies have to say. The most fundamental starting point of the associations was communism's propaganda of irreligion. Conferences, seminars and publications were conducted in this direction. In particular, the materialist philosophy of communism, the attitudes towards family, individuality, education and religion were linked to the Turkish people against communism, and especially young people were invited to this struggle. Religion and religious arguments were used effectively in this process.