Kamu diplomasisinin bir aracı olarak kültürel diplomasi: Küba Kültür Derneği örneği
Cultural diplomacy as an instrument of public diplomacy: The case of Küba Kültür Derneği̇ (Cuban Culture Association)
  1. Tez No: 576370
  2. Yazar: YAĞMUR İSFENDİYAROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HEDİYETULLAH AYDENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Kamu Yönetimi, Public Relations, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Diplomasisi, Yeni Kamu Diplomasisi, Kültürel Diplomasi, Yumuşak Güç, Sivil Toplum Kuruluşları, Küba Kültür Derneği, Public Diplomacy, New Public Diplomacy, Cultural Diplomacy, Soft Power, Non-Governmental Organizations, Küba Kültür Derneği (Cuban Culture Association
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Joseph Nye'nin“yumuşak güç”olarak adlandırdığı olguyla yakından ilişkili olan 21.yüzyıl kamu diplomasisi ya da yeni kamu diplomasi, devletlerin diğer hükümetleri veya uluslararası örgütleri etkilemenin yeterli olmadığını anlamaları ve devletler ile toplumlar arası ilişkilerin değişmesi gerekliliğinin ortaya çıkması sonucu ülkeler ve toplumlar arasındaki ilişki ve iletişimin yeni formunu tanımlamıştır. Bu yeni anlayışla, devletten devlete ya da devletten halka yürütülen kamu diplomasisinin halktan halka da yürütülebileceği görülmüştür. Tüm bu değişimlerle kamu diplomasisinin bir aracı olan kültürel diplomasiyle yürütülen kültürel ilişkiler uluslararası politikada önemli bir unsur haline dönüşmüş ve sivil toplum kuruluşları gibi devlet dışı aktörlerin varlığını gündeme getirmiştir. Yapılan bu çalışmayla; genellikle devletle uyumlu ve devletlerini tamamlayıcı faaliyetlerle kamu diplomasisine katkıda bulunduğu ve aktör olduğu düşünülen STK'ların, devletten maddi veya manevi herhangi bir destek almadıklarında da kamu diplomasisinde katkılarının olup olamayacağı sorusuna cevap aranmıştır. Dolayısıyla, çalışmanın amacı devletten maddi ve manevi herhangi bir destek almayan bağımsız STK'ların da kültürel diplomaside önemli bir aktör olabileceğini Küba Kültür Derneği örneği çerçevesinde göstermek olmuştur. Bu amaç doğrultusunda literatür çalışması, doküman incelemesi, gözlem ve derinlemesine görüşme yöntemleri kullanılarak elde edilen bilgiler ışığında devletten maddi ve manevi destek almayan Küba Kültür Derneği'nin kültürel diplomasi aktörü olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Daha önce Türkiye'de bu alanda akademik bir çalışma yapılmayan bu konuyla literatüre katkıda bulunmak ve bundan sonra yapılacak olan çalışmalara ışık tutmak istenmiştir.
Özet (Çeviri)
Public diplomacy or new public diplomacy, that is closely related to the phenomenon named“soft power”by Joseph Nye, the relationship between countries and societies and the new form of communication derived from countries' realizing that it is inadequarte to affect other countries or international organizations andt the need for a change in the relationship between the countries and societies. In this new understanding, it has been seen that it is possible for public diplomacy to be conducted from community to community as well as from government to government and government to community. With all these changes, cultural relationships conducted with cultural diplomacy which is a branch of public diplomacy transformed into an important element in international politics and made existence of out of government factors such as non-government organizations into a current issue. With this study, answers are being looked for the question if the NGOs, thought to be an actor and that are oftenly compatible with the government and contributing to public diplomacy with their actions that complete their own governments contribute to public diplomacy when they don't get any financial or moral support from the government. Hence, the aim of the sutudy is to show that NGOs that have no financial or moral support from the government can be an important actor in public diplomacy, as well, with the example of Küba Kültür Derneği (Cuban Culture Association). In this process, the intention is to contribute to the literature with this subjects, that is not researched in Turkey before, by using a set of tools including literature study, document examination, observation and throught interview techniques.