Akne vulgariste topikal niasinamid,gallik asit,laurik asit kombinasyonunun ve benzoil peroksit, eritromisin kombinasyonunun ve benzoil peroksitin etkinliklerinin retrospektif olarak değerlendirilmesi ve kıyaslanması
Retrospective evaluation and comparison of topical niasinamide, gallic acid, lauric acid combination, benzoil peroxide, erythromsin combination and benzoil peroxide in the treatment of acne vulgaris
  1. Tez No: 576373
  2. Yazar: AHMET KOZAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RUKİYE GÜNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Akne vulgaris, niasinamid, laurik asit, gallik asit, benzoil peroksit, eritromisin, Acne vulgaris, niacinamide, lauric acid, gallic acid, benzoyl peroxide, erythromycin
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Akne vulgaris insanları etkileyen ve doktorlar tarafından tedavi edilmeye çalışılan en yaygın cilt hastalıklarından biridir ve akne ciltte sebase foliküllerin en yoğun olduğu yüz, göğüsün üst kısmı ve sırt gibi bölgeleri etkileyen pilosebase ünitenin kronik bir hastalığıdır. Akne patogenezi oldukça kompleks ve tartışmalı olup, tedavisinde birçok gelişmeye rağmen en iyi seçenek olarak çeşitli kombinasyon tedavilerine gerek duyulmaktadır ve mevcut tedavilerden antibiyotiklere karşı direnç gelişmesi ve bazılarının yan etkilerinden dolayı alternatif akne tedavileri devreye girmiştir. Çalışmamızda benzoil peroksit, benzoil peroksit ve eritromisin kombinasyonu ve niasinamid, laurik asit ve gallik asit kombinasyonun akne vulgaristeki etkinliklerini değerlendirip kıyaslamayı amaçladık. Çalışmamız hasta dosyaları taranarak retrospektif olarak yapıldı. Her bir grupta 30 hasta olmak üzere toplam 90 hasta çalışmamıza dahil edildi. Hastaların tedavi etkinlikleri 0, 2, 4 ve 8. Haftalarda dosyalarında kayıtlı olan Global Akne Derecelendirme Sistemi skorlarına ve lezyon sayımlarına göre değerlendirildi. Her üç ilaç grubu da sekiz haftanın sonunda hem GADS skorunu(p= 0,000) hem lezyon sayısını(p=0,000) istatistiksel olarak anlamlı ölçüde azalttı. Her üç ilaç grubunun bu azalmaları kendi aralarında karşılaştırıldığında ise hem GADS skoru için(p= 0,573) hem lezyon sayısı için(p= 0,450) istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Çalışmamızın sonucunda her üç ilaç grubunun da akne vulgaris tedavisinde etkili olduğunu ve bu etkililikler açısından birbirinden farklı olmadığını tespit ettik.
Özet (Çeviri)
Acne vulgaris is one of the most common skin diseases that affects people and is being treated by doctors and acne is a chronic disease of the pilosebaceous unit, which affects areas such as the face of the skin, the upper part of the chest and the back, where the sebaceous follicles are most dense. The pathogenesis of acne is highly complex and controversial and, despite many improvements in its treatment, various combination therapies are needed as the best option and alternative acne treatments was occurred due to the development of resistance to antibiotics from existing therapies and the side effects of some of them. In this study, we aimed to evaluate and compare benzoyl peroxide, benzoyl peroxide and erythromycin combination and niacinamide, lauric acid and gallic acid combination the effects of in acne vulgaris. Our study was performed retrospectively by scanning patient files. 30 patients were taken to each group and a total of 90 patients were included. The treatment efficacy of the patients was evaluated according to Global Acne Rating System scores and lesion counts, which were recorded at the 0, 2, 4 and 8th weeks. All three drug groups significantly decreased both GADS score(p = 0,000) and number of lesion (p = 0,000) at the end of 8 weeks. There was no statistically significant difference for both GADS scores(p = 0,573) and number of lesions(p = 0,450) when compared with each other. As a result of our study, we found that all three groups of drugs were effective in the treatment of acne vulgaris and they were not different from each other in terms of these efficacy.