Van buğday alanlarında acroptilon repens (L.) DC. ve ranunculus damascenus boiss ve gaill yoğunluklarının verime etkisi ve ekonomik zarar eşiklerinin saptanması
- Tez No: 57638
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. IŞIK TEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yabancıot, Acropülon repens, Ranunculus damascenus, buğday, rekabet, ekonomik zarar eşiği, Weed, Acroptilon repens, Ranunculus damascenus, wheat, competition, economic threshold
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
oz Bu çalışmada, Van'da kışlık buğday alanlarında bulunan Acropülon repens (kekre) ve Ranunculus damascenus (düğün çiçeği)'un farklı yoğunluklarının, buğdayın verim ve verim kriterlerine olan etkileri araştırılmıştır. A.repens'in artan yoğunluklarının buğdayın başak sayısı, dane, sap-saman ve toplam verimlerini azalttığı saptanmıştır. R. damascenus'xm ise verim kriterleri üzerinde fazla etkili olmadığı tesbit edilmiştir. Bunun, R. damascenus'v& küçük yapılı olması ve vejetasyonu erken dönemde terk etmesinden kaynaklandığı düşünülmektedir. A.repens'in m2de 10 adet dahi olmasının dane veriminde % 24.3, sap-saman veriminde ise %19'luk bir kayba neden olduğu, ekonomik zarar eşiğinin aşıldığı ve dolayısıyla mücadele yapılmasının zorunlu olduğu belirlenmiştir. Yoğunluk 60 biHd/m^e ulaştığında, dane verim kaybı % 50'lere, sap-saman verim kaybı ise % 40'lara varmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, effects of different densities oîAcroptilon repens (Russian knapweed) and Ranunculus damascenus (butter cup) on yield and yield components of winter wheat were researched in Van. It was determined that, increasing densities of A. repens have decreased number of spike, grain, straw and total yield of wheat. But, increasing densities of R. damascenus have not been effective on yield and yield components because of being small size and having short growing period. Ten plants per m2 of A. repens reduced grain and straw yields respectively 24.3 and 19 %. These amounts are over economical threshold, therefore weed control must be done. When the densities were 60 plants/m2, loss of grain yield was about 50 % and loss of straw yield was about 40 %.