Sait Şimşek'in hayat kaynağı Kuran Tefsiri'nde tartışmalı konular
The contemporary exegeses in 'Hayat Kaynaği Kuran Tefsi̇ri̇' by Sait Şimsek
- Tez No: 576382
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kuran, M. Sait Şimşek, Tartışmalı Konular, Tefsir, Ayet, Quran, M. Sait Şimşek, Controversial Topics, Tafsir, Verse
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Türkiye'de son yıllarda yazılan tefsirlerden biri olan Hayat Kaynağı Kuran Tefsiri isimli çalışmayı tezimizde çeşitli yönlerden incelemiş bulunuyoruz. Çalışmamızda tarih boyunca tartışma unsuru olmuş ve günümüzde hala tartışılmaya devam edilen, Kuran'da yer alan bazı konular incelenmiştir. Bu çalışmadaki amacımız, M. Sait Şimşek'in uzun eskiden beri tartışıla gelen bir takım geleneksel ve çağdaş meselelere dair konuları ele alış ve yorumlayış tarzını ortaya koymaktır. Bu konulara dair M. Sait Şimşek'in yorumları ve sunduğu çözüm önerileri, klasik ve çağdaş ilahiyatçıların yaklaşımları ile karşılaştırılmış ardından kısa değerlendirmelerde bulunulmuştur. Çalışmamız bize şimdiye kadar ortaya çıkmış birçok mesele hakkında çözüm önerisi sunan analizler barındırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Quran has been tried to be understood since it was revealed, a wide variety of interpretations have emerged and today's tafsir collection has been formed. One of these tafsirs is the work named Tafsir of Quran, The Source of Life, written by one of the contemporary tafsir scholars M. Sait Şimşek. It is very important in terms of being a work which aims to solve social issues of current period under the guidance of verses as well as containing interpretations for contemporary life. We have analyzed the work named Tafsir of Quran, The Source of Life which is one of the tafsirs written in recent years from various aspects in our thesis. In our study, some issues in Quran, which have been a matter of opinion throughout history and which are still being discussed today, have been analyzed. In this study, our aim is to reveal M. Sait Şimşek's manner of dealing with and interpreting a number of traditional and contemporary issues which have been discussed since the past. M. Sait Şimşek's interpretations and his solutions related to these issues have been compared with approaches of classical and contemporary theologists and then, short evaluations have been made. Our study contains analyzes which offer us solutions about many issues which have arisen so far.