Kırkısrak aleviliği
Morquis flame
- Tez No: 576395
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ SELÇUK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
 - Anahtar Kelimeler: Alevi, İnanç, Ritüel, Modernizm, Alevi, Faith, Rituel, Modenism
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada Kayseri'nin Sarız ilçesine bağlı Kırkısrak topluluğunun Aleviliğini ele alınmıştır. Özellikle kendilerine“Hakikatçi Alevi”adıyla yeni bir tanımlama getirmeleri araştırmamızın çıkış noktasını oluşturmuştur. Kırkısrak köyü Aleviliğinin tarihi gelişimini, oluşumunu, coğrafyasını, inanç telakkilerini, ritüellerini ve bölgede yaşanan Hakikatçi Aleviliği anlamak ve açıklamak çalışmamızın hedefini oluşturmaktadır. Bu doğrultuda 2017-2018 yıllarında belirli aralıklar ile görüşmeler ve gözlemler yapılarak topluluğun dinsel yaşamı anlaşılmaya çalışılmıştır. Nitel araştırma yöntem ve tekniklerinin kullanıldığı çalışmada veriler gözlem, doğrudan katılımlı gözlem ve derinlemesine görüşmelerle elde edilmiş, kartopu örnekleme tekniği kullanılmış, köylerde yetkin kişiler üzerinden yeni iletişim ağları kurulmuştur. Çoğunlukla ses kaydı yoluyla elde edilen veriler konu başlıklarıyla ilişkilendirilmiş, literatür katkısıyla yorumlayıcı yaklaşıma göre analiz edilmiştir. Toplulukta gerçekleşen iki göç hareketi ile birlikte yapısal bir dönüşüme uğrayan Kırkısrak Hakikatçilerinin geleneksel ritüellerinde giderek azalma ve işlev kaybı yaşanmaktadır. Bu geleneksel ve inançsal değerlerin yitişi yeni bir kimlik tasarımı ortaya koymaktadır. Bu kimlik ise ideolojik referanslar ile şekillenerek toplulukta yeni bir Alevi kimliğini görünür hale getirmektedir. Ocak sistemi, dedelik, müsahiplik, cem, Ali inancı, kutlamalar gibi Aleviliğin temel yapı taşlarına yeni bir yorum ve yaşayış getirmesi bakımından Hakikatçi Alevilik, farklı bir tanımlama olarak karşımıza çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the Alevi belief of the people living in Sarız district , Kırkısrak village in Kayseri province has been examined. They especially call themselves the 'Realist Alevi', and they have put forward a new definition which has been the starting point of our research.. The main purpose of this research is to understand and explain the historical development, emergence, geography, religious perspectives, rituals and the realist Alevi beliefs in the region. Accordingly, the religious life style of the community has been tried to be understood by regular meetings and observations. Qualitative research methods and techniques have been used and data have been collected through observation, direct-insert and profound observations. In addition, the snowball sampling technique has been used and a new network has been established through the village leaders. Generally, the data obtained by sound recordings are associated with titles and all of them have been analyzed with the literature contribution and interpretation approach. Together with the two migration movements that took place within the community, there has been a gradual decrease and loss in the traditional rituels of Kırkısrak Movement Members who went through structural changes. The end of these traditional and religious values reveals a new identity design. This identity is making a new Alevi identity visible by being shaped by ideological references.. The real Alevi Belief seems to be a different definition in terms of bringing different interpretations and lifestyle to the ransom system, such as grandiose, friendship, cem, Ali belief and celebrations which are the basic foundations of Alevi Belief.