Kamu politikaları açısından Türkiye'nin göç politikası: Suriyeli sığınmacılar
Turkey's migration policy in terms of public policy: Syrian refugees
  1. Tez No: 576432
  2. Yazar: TAHA KAYALARLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN ÖRSELLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Politikaları, Göç, Arap Baharı, Suriyeli Sığınmacılar, Türkiye, Public Policy on Migration, the Arab Spring, Syrian Refugees, Turkey
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Göç olgusu insanlık tarihi kadar eski bir kavram olmakla birlikte aynı zamanda insanlığın var olduğu sürece süreklilik arz edecek olan bir kavramdır. Bu yönüyle zamandan bağımsız bir kavram olma özelliğine sahip olan göç kavramı diğer taraftan dünya üzerindeki her ülkenin göç üzerine geliştirdiği kamu politikalarıyla da evrensel bir boyuta sahiptir. 2011 yılında Tunus'ta başlayıp zamanla diğer Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine yayılan Arap Baharı sürecinin en etkili olduğu ülke Suriye olmuştur. Suriye'de ortaya çıkan iç savaş sonucunda resmi kayıtlara göre sadece Türkiye'ye sığınan 3,6 milyon Suriyeli sığınmacı bulunmaktadır. Bu bağlamda çalışmada Türkiye'nin genel hatlarıyla göç politikaları incelenerek Suriyeli sığınmacılar konusunda uygulanan kamu politikalarının vatandaş gözünden algısı analiz edilmeye çalışılmıştır. Vatandaş algısını analiz edebilmek amacıyla bir anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın evrenini Samsun ve Amasya illerinde ikamet eden 18 yaş üzeri Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları oluşturmaktadır. Anket çalışması 15 Nisan 2019 – 25 Nisan 2019 tarihleri arasında belirlenen örneklem planı doğrultusunda toplam 360 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Anket çalışmasından elde edilen bulgular değerlendirildiğinde vatandaşların Türkiye'de bulunan Suriyeli sığınmacılara sunulan kamu hizmetlerini yeterli düzeyde buldukları ancak aradan geçen zamana rağmen toplumsal entegrasyon sürecinde halâ sorunlar yaşandığı ve bu sebepten Suriyeli sığınmacıların toplumsal entegrasyonu konusunda daha etkin kamu politikaları uygulanmasını istedikleri anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Although the concept of migration is as old as the history of mankind, it is also a concept that will continue as long as humanity exists. With this aspect, the concept of migration, which has the characteristic of being a time-independent concept, also has a universal dimension with the public policies developed by every country in the world on migration. Syria was the most influential country in the Arab Spring, which began in Tunisia in 2011 and spread over time to other Middle Eastern and North African countries. Results appeared in the civil war in Syria, according to official records there are only 3.6 million Syrian refugees who took refuge in Turkey. In this context, work on the perception of the citizens in the eyes of the public policies implemented by examining immigration policy with Syrian refugees in Turkey has tried to analyze the general line. A survey was conducted to analyze citizen perception. The universe of the study over the age of 18 residing in Samsun and Amasya is composed of citizens of the Republic of Turkey. The survey was conducted with a total of 360 participants in line with the sample plan determined between 15 April 2019 - 25 April 2019. The survey assessed the findings obtained from the working citizens of public services offered to Syrian refugees in Turkey, where they found adequate, but the way in the process of social integration, despite the passage of time which still problems experienced and understood that they want more efficient implementation of public policies on social integration of Syrian refugees to this reason.