Tüketicilerin banner reklamlarına yönelik tutumları ile satın alma davranışları arasındaki ilişki: Karaman örneği
The relationship between consumers 'attitudes to banner advertising and behavior behavior: The case of Karaman
- Tez No: 576720
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ÇEVİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, İşletme, Advertising, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Reklam, Banner Reklam, İnternet Reklamları, Banner, Advertisement, Internet Advertisements
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte internet hayatımızın her alanında kendine yer bulmuştur. İnternetin hedef kitlenin bu kadar içinde yer alması pazarlamacıları bu mecraya sürüklemiştir. Hedef kitlenin dikkatini çekebilme çabası ile reklamların internet mecrasında önemi ister istemez artmıştır. İnternet reklamları zamanla gelişim göstererek çeşitliliğini arttırmış tüketicilerin bu alanda dikkatini çekmeyi başarmıştır. Bunlar içerisinde en çok tercih edilen ve kullanılan internet reklam çeşidi banner reklam olarak bilinmektedir. Buradan hareketle yapılan bu çalışmanın amacı internet reklam çeşitlerinden biri olan banner reklamlarına yönelik tüketici tutumları ile satın alma davranışı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışma için hazırlanan anket formu Karaman ili merkezinde yaşayan kişiler içerisinden kolayda örnekleme yöntemi ile seçilen 410 kişiye uygulanmış olup bunlardan 391 kişinin anketi değerlendirilmeye alınmıştır. Anketlerden elde edilen veriler; frekans ve yüzde analizleri, Ki-Kare testi, Mann-Whitney U testi ve Kruskal Wallis H testi (veriler normal dağılım göstermediği için) yardımıyla analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre; banner reklamları tüketicilerin aklında kalan bir reklam türü olmasına karşın güvensizlik sebebiyle satın alma davranışını olumlu yönde etkilemediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the development of technology, internet has found its place in every aspect of our lives.The fact that the internet is included in the audience has led marketers to the course of this event. With the effort to attract the attention of the audience, the importance of advertisements on the internet has increasedunavoidably.Internet advertising has developed over time and has increased its diversity and has attracted the attention of consumers in this field. Among these, the most preferred and used type of internet advertising is known as banner advertising. The aim of this study is to investigate the effect of banner advertisements, one of the internet advertising types, on the buying behavior of consumers.The questionnaire prepared for this study was applied to 410 people selected by easy sampling method in Karaman city center and the questionnaire of 391 people has been evaluated.The frequencies and percentages of the obtained data were indicated in the tables and, since it does not show normal distribution by Chi-Square test, analysis made by applying Mann-Whitney U Test and Kruskal Wallis H tests. According to the results of the analysis, although banner ads are the type of advertising that consumers have in mind, it has been determined that such advertisementsdo not affect purchasing behavior positively due to insecurity.