Ebe sarıçamı (Pinus sylvestris l. subsp. hamata (steven) fomin var. compacta Tosun)'nın doğal yayılışı ve silvi-kültürel özellikleri
  1. Tez No: 57673
  2. Yazar: SUAT TOSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL ATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Midwife Scotch pine, Mutant, Biogenetic
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ABSTRACT M. Sc. Thesis NEW NATURAL SUCCESSION AREA AND SILVICULTURAL CHARACTERISTICS OF MIDWIFE SCOTCH PINE ( Pinus sylvestris L. subsp. hamata (Steven) Fomin var. compacta Tosun) Suat TOSUN Zonguldak Karaelmas Üniversitesi The Science Institude The Main Science Branch of Forest Engineering Thesis Advisor: Prof. Dr. Cemil ATA February 1996, 67 pages. The aim of this study is to determine silvicultural and morphogenetic characteristics of midwife scotch pine (Pinus sylvestris L. subsp. hamata (Steven) Fomin var. compacta Tosun); which is a variety of Scotch pine (Pinus sylvestris L.), in new natural succession area in the West Blacksea Region. The three populations of Midwife Scotch pine ^vere selected in the different parts of Bolu region, where it is found widespreadly. Number of tree, basal area, mixed ratio, growing level of Midwife Scotch pine were determined at plots in populations, also samples of soil profile were taken, and physical and chemical features of these soil samples were analysed. The trunk analysis were done to determine growth rate. The dimensions of sample needles and cones obtained from the plots, were measured. Seed wing dimensions, and weights of 1000 seed samples obtained from cones gathered from anyone mentioned region were determined. After evaluating the results obtained from these analyses following conclusions drawn;ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi EBE SARIÇAMI (Pinus sylvestris L. subsp. hamata (Steven) Fomin var.compacta Tosun)'NIN DO?AL YAYILIŞI VE SİLVİKÜLTÜREL ÖZELLİKLERİ Suat TOSUN Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof.Dr. Cemil ATA Şubat 1996, 67 Sayfa Bu çalışma, Sarıçam'ın varyetesi olan Ebe Sarıçam'ının Batı Karadeniz Bölgesinde yeni doğal yayılış alanlarına katkı ile silvikültürel ve bazı morfogenetik özelliklerini tesbit amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla en fazla doğal yayılışın tesbit edildiği Bolu yöresinde değişik bölgelerde üç Ebe Sarıçamı Populasyonu seçilmiştir. Bu populasyonlarda alman örnek alanlarda ağaç sayıları, göğüs yüzeyleri, ağaç varlığı, karışım oranlan, Ebe Sarıçamının gelişim seyri ile açılan toprak örnekleri laboratuvarda incelenerek kimyasal değerler hesaplanmıştır. Örnek alandan alman kozalak ve iğne yaprak örneklerinin laboratuvarda boyutları ölçülmüştür. Kozalaktan İİİ
Özet (Çeviri)
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi EBE SARIÇAMI (Pinus sylvestris L. subsp. hamata (Steven) Fomin var.compacta Tosun)'NIN DO?AL YAYILIŞI VE SİLVİKÜLTÜREL ÖZELLİKLERİ Suat TOSUN Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof.Dr. Cemil ATA Şubat 1996, 67 Sayfa Bu çalışma, Sarıçam'ın varyetesi olan Ebe Sarıçam'ının Batı Karadeniz Bölgesinde yeni doğal yayılış alanlarına katkı ile silvikültürel ve bazı morfogenetik özelliklerini tesbit amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla en fazla doğal yayılışın tesbit edildiği Bolu yöresinde değişik bölgelerde üç Ebe Sarıçamı Populasyonu seçilmiştir. Bu populasyonlarda alman örnek alanlarda ağaç sayıları, göğüs yüzeyleri, ağaç varlığı, karışım oranlan, Ebe Sarıçamının gelişim seyri ile açılan toprak örnekleri laboratuvarda incelenerek kimyasal değerler hesaplanmıştır. Örnek alandan alman kozalak ve iğne yaprak örneklerinin laboratuvarda boyutları ölçülmüştür. Kozalaktan İİİABSTRACT (continued) Midwife Scotch pine does not need to special enviranmetal requirements, and exists either iri pure Scotch pine stands or in Scotch pine and BornmuUerian fir mixed stands; It does not have any exposition preferance, and spreads between 1250-1450 m altitudes; Its light demand is moderate, and it is not affected by extreme heat or frost, but deformations might be seen because of the snow damages. It exists at intermediate and/or lower levels (Linder growth) in stands. Trees more than 13.0 m of height could not be found. Its growth rate is very slow. Its various forms have been found. Its cone yield is much lower. It can be regenerated naturally, vegetative reproduction is also possible. Midwife Scotch pine population in the vieinity of Bolu covers nearly 276 hectares. This area must be protected as a biogenetic reserve area.