An investigation of innovative wearable technological textile products: Specific application
Yenilikçi giyilebilir teknolojik tekstil ürünlerinin araştırılması: Örnek uygulama
  1. Tez No: 576816
  2. Yazar: MERVE UNCUOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜLEYHA DEĞİRMENCİ, DOÇ. DR. EBRU ÇORUH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı Tekstil, Moda Tasarım, Teknoloji, Giyilebilir Teknoloji, Smart Textiles, Fashion Design, Technology, Wearable Technology
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
ÖZET YENİLİKÇİ GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİK TEKSTİL ÜRÜNLERİNİN ARAŞTIRILMASI: ÖRNEK UYGULAMA UNCUOĞLU, Merve Yüksek Lisans Tezi, Tekstil Mühendisliği Danışman: Doç. Dr. Züleyha DEĞİRMENCİ İkinci Danışman: Doç. Dr. Ebru ÇORUH Haziran 2019 148 sayfa Gelişen teknolojiler ve bunun sonucunda ortaya çıkan yenilikçi malzeme yaklaşımları tekstil ve moda tasarımı alanında yeni potansiyeller doğurmakta ve yeni bakış açılarının oluşumu ile yaratıcı ürünlerin geliştirilmesine olanak sağlamaktadır. Bu amaçla akıllı tekstillerin kullanımı yaygınlaşmaktadır. Akıllı tekstiller, kuvvet, sıcaklık, ısı, ışık, kimyasal reaksiyonlar, elektrik, manyetik gibi dışarıdan gelen etkilerle müdahale edildiğinde, bu uyarıcıları algılayarak tepki veren malzemelerdir. Giyilebilir teknoloji ürünleri, aksesuar veya giysiler üzerinde bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanılmasına yönelik tekstiller ile birleştirilmesiyle gündeme gelmiştir. Giyilebilir sistemlerin geliştirilmesinde, bir giysi veya kumaşa bilgi ve iletişim teknolojilerinin entegre edilmesi en önemli hedeflerdendir. Elektronik tekstiller, kumaşlara antistatik madde emdirilmesi, kumaşların ve dokusuz yüzeylerin iletken malzemelerle kaplanması ve iletken ipliklerin iletken olmayan ipliklerle katlanmalarıyla elde edilirler. Çalışmada tasarım, mühendislik, bilim ve teknolojinin disiplinlerarası ortaklaşa veya etkileşimli geliştirdikleri elektronik tekstillerden akıllı tekstillere, nano teknolojiden kodlanan giysilere değinilmiştir; teknoloji ile etkileşimli moda konsepti güncel moda tasarım ürünlerinden özgün uygulama projesi ve çalışmaları yapılmıştır. Örnek uygulama kapsamında, esnek ledlerle döşenmiş, sensörlü bir kaftan tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INVESTIGATION OF INNOVATIVE WEARABLE TECHNOLOGICAL TEXTILE PRODUCTS: SPECIFIC APPLICATION UNCUOĞLU, Merve M.Sc. in Textile Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Züleyha DEĞİRMENCİ Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ebru ÇORUH June 2019 148 pages The emerging technologies and the resulting innovative material approaches give rise to new potentials in the field of textile and fashion design and allow the development of creative products through the formation of new perspectives. The use of smart textiles is becoming widespread for this purpose. Intelligent textiles are materials that respond to these stimuli when they are interfered with external influences such as force, temperature, heat, light, chemical reactions, electricity, and magnetic. Wearable technology products have come to the fore with the combination of textiles on the use of information and communication technologies on accessories or clothes. In the development of wearable systems, the integration of information and communication technologies into a garment or fabric is the most important goal. Electrostatic textiles are obtained by impregnating antistatic agents in fabrics, coating fabrics and nonwoven surfaces with conductive materials, and folding conductive strands with non-conductive yarns. In this study, design, engineering, science and technology will come together by interdisciplinary collaborative or interdisciplinary electronic textiles, smart textiles, nanotechnology-coded garments; fashion concept that is interfaced with technology, original application project and studies will be done from current fashion design products. Within the scope of the exemplary application, a caftan with flexible leds and sensor is designed.