Gündelik yaşamda nesnelerin gösterge değeri üzerinden değişen tüketim alışkanlıkları: İnstagram örneği
Consumpti̇on habi̇ts over the semi̇oti̇c value of objects i̇n dai̇ly li̇fe: Example of Instagram
- Tez No: 576869
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR ERJEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, İşletme, Sociology, Communication Sciences, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Maddi Kültür, Tüketim Kültürü, Gösterge Mantığı, Gündelik Yaşam, Instagram, Material Culture, Consumer Culture, Symbol Logic, Everyday Life, Instagram
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Yaşadığımız dünyada kitle iletişim araçlarının yaygınlaşması, kapitalizmin giderek artan genişlemesine, tüketim nesnelerinin üretilme ve tüketilme biçimlerinde göstergesel bir değişime neden olmuştur. Bunun sonucu olarak insanların tüketim alışkanlıkları da değişmeye başladı. Nesneler öncelikle gereksinimler tarafından belirlenirken, maddi kültür olarak tanımlanan nesneler başka bir şeyin göstergesi olarak ele alınmaya başlandı. Başka bir deyimle bu nesneler statü değeri üzerinden yani bir gösterge mantığı ve anlam kuramı olarak değerlendirilmeye başlandı. Baudrillard'ın anlam üretim biçimi olarak tüketim yaklaşımından hareketle, tüketim ve tüketim nesnelerinden bahsedebilmek için göstergelere dönüşüm gereklidir. Bu bağlamda teknolojik gelişmeler tüketim nesnelerinin bir gösterge olarak karşımıza çıkmasında önemli bir paya sahiptir. İnternetin sosyal medya ağlarını oluşturması, insanların tüketim alışkanlıklarında önemli bir değişim meydana getirmiştir. Sosyal medya aracı olan Instagram, gündelik yaşamda özellikle görseller üzerinden bir gösterge değeri taşır. Bu ise değişen tüketim alışkanlıklarının ortaya konulması açısından önemlidir. Bu çalışma teori ve uygulama bölümlerinden oluşmaktadır. Çalışmanın amacı, Instagram'da nesnelerin gösterge değerinin tüketim alışkanlıkları üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Çalışmanın teori bölümünde; tüketim kültürü ve sosyal medya başlığı adı altında konuyla ilgili literatür taraması yapılmıştır. Araştırma bölümünde ise; 314 Instagram kullanıcısının verdiği yanıtlar sonucunda elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda Instagram'da kullanılan nesnelerin gösterge değerinin tüketim alışkanlıklarına etkisi olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The extensive use of mass media in the world we live in has led to an ever-widening expansion of capitalism and an indicative transformation in the way things are produced and consumed. As a result, people's consumption habits began to transform. While objects were first determined by requirements, objects classified as a material culture were considered as symbols of something else. In other words, these objects started to be recognized as status indicators, i.e. as a symbol logic and as a theory of sense. Based on Baudrillard's approach to consumption as a style of production, conversion to symbols is necessary to talk about consumption and consumption objects. In this context, technological developments have an important role in the emergence of consumption objects as a symbol. The world of social media networks of the Internet has caused a significant change in people's consumption habits. Instagram, a social media apparatus, carries an indication of value, especially in visuals. This is important in terms of changing consumption habits. This study consists of theory and practice sections. The aim of the study is to determine the effect of objects on the consumption habits of Instagram. In the theory section of the study; the literature review has been performed under the social media title. In the research section; As a result of the responses of 314 Instagram users, data were analyzed with SPSS statistical software. As a result of the research, it was shown that the symbol value of the objects used in Instagram had an effect on the consumption habits.