Sualtı görüntüleme tekniklerinin sinemadaki yeri ve işlevi
The role and function of underwater imaging techniques in cinema
  1. Tez No: 576873
  2. Yazar: ARZU GÖRGÜLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. SENEM AYŞE DURUEL ERKILIÇ, DR. ÖĞR. ÜYESİ BAYBARS SAĞLAMTİMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sualtı Görüntüleme Teknikleri, Sualtı Film Yapımı, Sualtı Görüntü Teknolojisi, Sualtı Görüntüleme Tarihi, Sualtı Sinema, Underwater İmaging Techniques, Underwater Filmmaking, History of Underwater İmaging, Underwater Cinema
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Sinema, tarihi boyunca anlatı gücünü geliştirmek için her zaman bir arayış içerisinde olmuştur. Bu arayışlar yeni fikirlerin, araçların ve donanımların gelişmesini sağlamıştır. İnsanlığın bilinmezliğe olan merakı, uzaydan okyanusların derinliklerine kadar gerçekliği kayıt altına alma isteği, sualtını konu alan filmlerin de gelişmesini sağlamıştır. Sualtı film yapım pratikleri, görsel-işitsel bağlamda teknolojinin olanaklarını yeniden üreterek dönüştürmüş ve sualtı filmleri belgesel, korku, bilim-kurgu, macera ve melodram türleri içerisinde geniş bir alana yayılmıştır. Çalışmanın amacı, sualtı görüntülemenin sinema tarihindeki serüvenini ve etkileşimini ele alırken değişen üretim pratiklerine koşut çeşitlenen anlatıları araştırmaktır. Araştırmada Türkiye'de sualtı görüntülemenin geldiği nokta tarihsel perspektiften ele alınarak incelenmiştir. Bu çalışma boyunca, sualtı görüntülemenin tarihsel gelişimi, dijital teknolojinin sualtı görüntülemeye katkıları, sualtını konu alan filmlerin sinemasal anlatıya etkileri ve işlevleri bağlamında sualtı görüntüleme tekniklerinin sinemadaki kullanımı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Cinema, throughout its history, has always been in quest to improve its power of expression. New expression ideas ensures development of devices and hardwares. Humankind's curiosity, the desire to record reality from space to the depths of the oceans also helped to develop undersea themed films. Underwater filmmaking practices, in the visual and audio context, transformed by reproducing the possibilities of technology and, therefore undersea films expanded within documentary, horror, science-fiction, adventure and melodrama films. The purpose of this research, discussing the adventure and interaction of underwater viewing in cinema history while investigating the narratives that are diversified in parallel with the changing production practices. In the research, the point where the underwater viewing in Turkey examined from a historical perspective. During this research, the use of underwater imaging techniques in cinema has been demonstrated by examining historical development of underwater viewing techniques, the contribution of digital technology to underwater viewing, n the context of functions and effects of undersea films to film making practices.