Pinus silvestris L.(sarıçam) Pinus nigra arnold subsp. pallasiana (lamb.) holmboe (karaçam) abies bormüllerina mattf. (Uludağ Göknarı), fagus orientalis lipsky (Doğu kayını) ve meşe türlerinin ışık ihtiyacı
  1. Tez No: 57692
  2. Yazar: AHMET SIVACIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL ATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sarıçam, Karaçam, Doğu Kayını, Uludağ Göknan, Meşe Türleri, Işık entansitesi, Yaş-boy eğrileri, Scots Pine, Crimean Pine, Oriental Beech, Uludağ Fir, Oak Species, Light Intensity, Age-Height Curves Science
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi PINUS SILVESTRIS L. ( SARIÇAM ), PINUS NIGRA ARNOLD. SUBSP. PALLASIANA ( LAMB.) HOLMBOE (KARAÇAM), ABIES BORNMUL- LERIANA MATTF. (ULUDA? GÖKNARI), FAGUS ORIENTALIS LIPSKY (DO?U KAYINI ) VE MEŞE TÜRLERİNİN IŞIK İHTİYACI Ahmet SIVACIO?LU Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Cemil ATA Ağustos 1996, 61 sayfa Bu araştırmada, önemli asli ağaç türlerimiz olan, Sarıçam, Karaçam, Uludağ Göknan, Doğu Kayını ve Meşe türlerinin ışık istekleri belirlenmeye çalışılmıştır. 111ÖZET(devam ediyor) Uludağ Göknan türler arasında gölgeye en dayanıklı tür olup, gençlik % 10-20 ışık entansitesinde (0.7-0.8 kapalılık) oluşup gelişmekte, % 40 ışıkta (0.5-0.6 kapalılık) en iyi boy gelişmesini yapmaktadır. Doğu Kayını'nın ışık isteği Uludağ Göknan'na göre biraz daha fazla olup, gençlik % 20-30 ışıkta (0.6-0.7 kapalılık), bazı alanlarda % 10 ışıkta alana gelmekte; %50 ışıkta (0.4-0.5 kapalılık) en iyi boy gelişmesini yapmaktadır. Uludağ Göknan ve Doğu Kayınfnda ışık isteğinin üst sınırını gençliğin dondan, yakıcı ve kurutucu sıcaklıklardan zarar görmesi belirlemektedir. Sarıçam ve Karaçam' in ışık isteği ilk iki türe göre çok fazla olup, Sarıçam gençliği %40-50 ışıkta (0.3-0.4 kapalılık), Karaçam gençliği %30 ışıkta (0.4-0.5 kapalılık) alana gelmekte; Sarıçam gençliğinin normal gelişimi için % 70 (0.2-0.3 kapalılık), Karaçam gençliğinin normal gelişimi için % 60 (0.3-0.4 kapalılık) ışık entansitesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu türler en iyi gelişmeyi % 100 ışık entansitesi bulunan açık alanlarda yapmaktadırlar. Meşe türlerinde ise gençlik %35-40 ışık entansitesinde oluşmakta ışık entansitesindeki artışa paralel olarak boy gelişmesi artmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis THE LIGHT DEMAND OF PINUS SIL VESTRIS L. (SCOTS PINE), PINUS NIGRA ARNOLD. SUBSP. PALLASIANA (LAMB.) HOLMBOE (CRIMEAN PINE), ABIES BORNMULLERIANA MATTF. (ULUDA? FIR), FAGUS ORIENTALIS LIPSKY (ORIENTAL BEECH) AND OAK SPECIES Ahmet SIVACIO?LU Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Forest Engineering Thesis Advisor: Prof. Dr. Cemil ATA August 1996, 61 pages In this study, the light demand of Scots pine {Pinus silvestris L.), Crimean pine (Pinus nigra Arnold, subsp. pallasiana ( Lamb.) Holmboe), Oriental beech (FagusABSTRACTS continued) orientalis Lipsky), Uludağ fir {Abies bornmulleriana Mattf.) and Oak species which are main tree species of Turkey has been investigated. According to findings; Uludağ fir of which seedlings can occur at 10-20 % light intensity (0.7- 0.8 closure) is the most shade tolerant species of all. Oriental beech is a tolerant species which has to be exposured a little much light intensity (20-30 % ) than Uludağ fir for occuring the seedlings. At 40 % light intensity (0.5-0.6 closure), the growth of Uludağ fir's seedlings is at the fastest stage, whereas 50 % light intensity (0.4-0.5 closure) is necessary for Oriental beech. The limit of the light intensity is restricted by frost and drought hazard for these species and oak species. Crimean pine is a moderate light demanding tree species of which seed lings can occur at 30 % light intensity (0.4-0.5 closure) and grow at 60 % light intensity (0.3-0.4 closure), whereas Scots pine is a light demanding species of which seedlings can occur at 40-50 % light intensity (0.3-0.4 closure) and grow at 70 % light intensity ( 0.2-0.3 closure). But, the fastest growth is observed at 100% light intensity. Because of not being harmful drougth and frost on these species, the highest light intensity can be used by opening of canopy. The seedlings of oak species can occur at 35-40 % light intensity (0.5-0.6 closure). The limit of the light intensity is restricted by drought and frost hazard for oak species.