Projeksiyon kaynağı ile dual faz çeliğe cıvata kaynatılması ve taguchi yöntemi ile parametre optimizasyonu
Projection bolt welding to dual phase steel and welding parameter optimization by using taguchi method
- Tez No: 576941
- Danışmanlar: PROF. DR. TAMER SINMAZÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Birleştirme Teknikleri, Cıvata Kaynağı, Direnç Kaynağı, Projeksiyon Kaynağı, Joining Methods, Bolt Welding, Resistence Welding, Projection Welding
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Otomotiv sanayi birçok birleştirme tekniklerinin kullanıldığı bir endüstridir. Bu sektör de farklı ve aynı türdeki sacların birleştirilmesi işleminde kaynak ile birleştirme yöntemi sıklıkla kullanılmaktadır. En yaygın kaynak ile birleştirme yöntemi direnç (punta) kaynağı yöntemidir. Direnç kaynağında minimum 2 sac metal kaynak ile birleştirilir. Projeksiyon kaynağı ise direnç kaynağının alt kolu olup, somun veya cıvataların birleştirilmesinde kullanılmaktadır. Araç gövdesinde kaynak ile birleştirme yapılamayan ve belirli tork değerine sahip olması gereken noktalarda cıvata ve somun ile birleştirme yapılmaktadır. Yöntemin otomasyona uygunluğu, seri bir üretim yöntemi olması, çevre dostu ve temiz bir metot olması, işçi sağlığı ve emniyeti açısından risklerin az olması nedeniyle tercih edilen ve günümüzde de popülerliğini koruyan bir yöntemdir. Projeksiyon kaynağını belirleyen ana parametreler, kaynak akımı, kaynak zamanı, basınç ve malzeme türüdür. Bunların dışında kaynak makinasının tipi, parça kalınlığı, elektrot tipi gibi etkenlerde kaynak kalitesini etkilemektedir. Gelişen teknoloji ve değişen malzeme türleri, otomotiv endüstrisini alternatif parametre arayışlarına itmektedir. Malzeme mukavemetinin artması, kaynak kalitesini doğrudan etkilemekte ve standart sapması yüksek kalitesel sonuçlara neden olmaktadır. Bu çalışma da M6 cıvata kaynağında yaşanan varyasyon problemi incelenecek ve kaynak davranışına göre parametre optimizasyonu yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
Many joining methods are being used in automotive industry. It's frequently used on joining of similar or dissimilar sheet metal parts in automotive industry. The most common joining method is resistence welding method. Minimum 2 sheet metals are joined in resistence welding. Projection welding which, is sub division of resistence welding, is used for joining of nut's and bolt's. At the point of which is not allowed to apply any welding methods or required certain torque, nut's and bolt's joining methods are often used in car body. The advantages of projection welding are as follows; it is rather clean and friendly process for environment, easy to automatisation and easily applicable method, less risk for operator healthy. Main parameters are welding current, welding time, pressure and material type is determine the quality of welding. Except those, type of welding machine, material thickness, electrode type are also effect quality of welding. Automotive industry is being forced to develope new parameters for catching new material trend. Due to hardness of material increasing, quality of spots have been effected directly. In this study, the varition problem of M6 bolt projection welding will be researched and paremeter optimization will be done.