21. yüzyıl kafe iç mekân tasarımlarında görülen aynılaşmanın incelenmesi: Karaköy örneği
The examination of homogenization seen in 21st. century cafè interior designs: Karaköy sample
  1. Tez No: 576988
  2. Yazar: TUĞÇE ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAVUZ IRMAK, PROF. ERİNCİK EDGÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: İç mekân tasarımında günümüz eğilimleri, kafe iç mekân tasarımı, Karaköy kafeleri, mekânsal aynılaşma, yeme-içme mekânları, Café interior design, contemporary trends in interior design, food and beverage places, Karakoy cafes, spatial homogenization
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmada, yeme-içme mekânlarından biri olan kafe ve yeni nesil kahvecilerin iç mekân tasarımları, mekânsal aynılaşma bağlamında incelenmiş ve tasarımlara hakim olan ve yaygın kullanılan günümüz tarz ve eğilimleri örnekler üzerinden analiz edilmiştir. Günümüzde bireylerin birbirleri ile iletişim kurmasını sağlayan ve kamusal alanın önemli bir parçası olan, üçüncü yerler olarak adlandırılan mekânlar, insanların buluşma, sosyalleşme, eğlenme gibi amaçlarla kullandıkları, ev ve iş yerleri dışında kalan yerler olarak tanımlanır. Bugün kafelerin ve yeni nesil kahvecilerin de içinde bulunduğu üçüncü yerlerin iç mekân tasarımları, toplumsal bağlamda meydana gelen farklılaşmaların ve değişimlerin ipuçlarını vermektedir. Günümüzde, endüstrileşme, teknoloji, küreselleşme gibi olgular, toplumsal yapı üstünde birbirinden çok farklı bağlamlarda sayısız etki yaratmaktadır. Çalışmada bu etkileşimlerin mekânsal yansımaları, İstanbul'un Karaköy Semti'nden seçilen örnek mekânlar üzerinden incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the interior design of cafes and new generation cafes, which are one of the food and beverage places, were examined in the context of spatial homogenization and the styles and trends that are dominant in the designs and used widely are analyzed through examples. Nowadays, the places called as third places, which enable individuals to communicate with each other and which is an important part of the public space, are defined as places outside of houses and workplaces where people use for meeting, socializing and having fun. Today, the interior design of the third places, including cafes and new generation coffee shops, provides clues to the differentiations and changes taking place in the social context. Today, such phenomena as industrialization, technology and globalization have numerous effects on social structure in very different contexts. In this study, the spatial reflections of these interactions were examined through the sample spaces selected from Karaköy District of Istanbul.