Benefits of BIM technology on construction management
Yapı Bilgi Modellemesi teknolojisinin yapım yönetimi üzerindeki faydaları
  1. Tez No: 577035
  2. Yazar: ALPER KARAKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ARAYICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: BIM, Yapım Yönetimi, Proje Yönetimi, İnşaat Sektörünün Dijital Dönüşümü
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
İnşaat projelerinin çok disiplinli ve karmaşık bir yapıda oluşu yönetimsel zorluklarında yanında getirmektedir. Yapım yönetiminde en önemli 2 madde zaman ve maliyet yönetimidir. İnşaat projelerine 7 boyutlu bakma imkanı sağlayan yapı bilgi modellemesi teknolojisi yönetimsel zorlukları ortadan kaldırmaktadır. Yapıların imalatından önce tamamen sanal ortamda oluşturulması hata payını en aza indirmektedir. Tüm yapıda neler olacağı sanal ortamda simüle edilerek gözlemlenme imkanı sağlar. Bu inşaat sektörünün dijital döşümüne olanak tanır. Yapı bilgi modellemesi teknolojisi, yapım yönetimi ekiplerine önemli ölçüde kolaylık sağlayacaktır. Geleneksel yöntemlerle çizilen projeler 2 boyutlu olarak CAD ortamında hazırlanır ve sadece çizgilerle temsil edilir. Yapı bilgi modellemesi ile inşaat projeleri 3 boyutlu olarak akıllı objeler kullanılarak tasarlama imkanı sunar. 4. Boyut olarak zaman yönetimi incelenir ve 5. Boyut olarak maliyet tahmini yapılır. Bu çalışmada BIM sistemlerinin ne olduğu açıklandı. geleneksel yöntemlerle BIM arasında ki farkları gözlemlemek için bir adet vaka çalışması yapıldı. BIM'in Yapım yönetimine olan faydaları incelendi. Yapılan vaka analizi ve literatür taraması sonucunda görüldü ki BIM inşaat sektöründe dijital bir dönüşüm sağlamaktadır. Tüm paydaşlar arasında aynı dili konuşma imkanı sunan ortam hazırlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The complexity of construction projects in a multidisciplinary and complex structure brings along administrative challenges. The two most important items in production management are time and cost management. Building information modeling technology, which allows construction projects to be viewed in 7 dimensions, eliminates administrative difficulties. Completing the structures completely in a virtual environment before production minimizes the margin of error. What can be observed in the entire structure in a virtual environment can be observed by simulating. This allows the digital transformation of the construction sector. Building information modeling technology will provide considerable ease to construction management teams. The projects drawn with traditional methods are prepared in 2 dimensional CAD environment and are represented only by lines. With building information modeling, construction projects can be designed in 3 dimensions by using intelligent objects. 4th Dimension is time management examined and cost estimation is done as 5th dimension. In this study, BIM systems were explained. One case study was conducted to observe the differences between traditional methods and BIM. The benefits of BIM for construction management were examined. As a result of the case analysis and literature review, BIM provides a digital transformation in the construction sector. It prepare the environment that provides the opportunity to speak the same language among all stakeholders. vii Keywords : BIM, Construction Management, Project Management, Digital Transformation Of The Construction Sector