Farelerde LPS ile oluşturulan orşit üzerine alfa-linolenik asitin koruyucu etkisi
Protective effect of alpha-linolenic acid on LPs i̇nduced orchitis in mices
- Tez No: 577050
 - Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN DEMİR
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Üroloji, Urology
 - Anahtar Kelimeler: Orşit, LPS, inflamasyon, alfa-linolenik asit, fare, Orchitis, LPS, inflammation, alpha-linolenic acid, mice
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Çukurova Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 54
Özet
Giriş ve Amaç: Çoklu doymamış yağ asitlerinden biri olan alfa-linolenik asit (ALA), insan yaşamının devamlılığı açısından çok önemlidir. ALA, kalp ve kardiyovasküler sistem için koruyucu bir besindir. Bununla birlikte ALA'nın çok güçlü anti-inflamatuvar ve anti-oksidan özellikleri de mevcuttur. Bakteriyel lipopolisakkarid (LPS) ile orşit oluşturulması inflamatuvar mediyatörlerin ekspresyonunun artışına neden olur. Bu amaçla anti-inflamatuvar özelliği olan ALA'in LPS ile oluşturulan orşit üzerine olan etkisini belirlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Fareler; kontrol, orşit ve orşit + ALA uygulanan, olmak üzere üç gruba ayrıldı. Farelere intraperitoneal LPS uygulanması ile orşit oluşturuldu ve ALA ile tedavi edildi. Ardından farelerin testis dokularından siklooksijenaz-2(COX-2), fosfolipaz A2(FLA2), indüklenebilir nitrik oksit sentaz (iNOS) ve nükleer faktör kappa B (NFκB) düzeyleri ile serumlarında IL-6 ve TNFα düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçüldü. İstatistiksel karşılaştırmalı analiz için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve post hoc doğrulama testi olarak ta Bonferoni kullanıldı. Bulgular: Farelere LPS uygulaması, IL-6, TNFα ve NFκB gibi inflamatuvar mediyatörlerin ve COX-2, FLA2 ve iNOS enzimlerinin ekspresyonunu arttırdığı gözlendi. ALA uygulamasının bu mediyatör ve enzim düzeylerini anlamlı olarak azalttığı tespit edildi. Sonuç: Bu çalışma ALA'in LPS kaynaklı testiküler inflamasyon ve testis hasarı için faydalı olabileceğini göstermiştir. Bu çalışma, araştırmacılara gram negatif bakterilerin neden olduğu testiküler inflamasyonun önemli noktalarını ortaya çıkarmada yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Alpha-linolenic acid (ALA) which is one of polyunsaturated fatty acids is very important for human life. ALA is a protective nutrient for the heart and cardiovascular system. However, ALA has very strong anti-inflammatory and anti-oxidant properties. Increases in the expression of inflammatory medaiators are accompanied orchitis induced by lipopolysaccharide (LPS). Therefore, twe aimed to determine whether ALA, which has anti-inflammatory properties, is protective effect against LPS-induced orchitis. Material and Method: Mices were divided into three groups as control, orchitis and orchitis + ALA applied. Orchitis were induced by intraperitoneal LPS application in mice and treated with ALA than cyclooxygenase-2, phospholipase A2, inducible nitric oxide synthase (iNOS) enzymes and nuclear factor kappa-B (NFκB) were analyzed by Enzyme-Linked Immuno Sorbent Assay (ELISA) method in their testes, IL-6 and TNFα in their serum. Differences in results between tissues were tested by one way analysis of variance (ANOVA) and corrected by Bonferroni multiple-comparison test. Results: LPS administration to the mices increased the expression of inflammatory mediators such as IL-6, TNFα and NFκB and COX-2, FLA2 and iNOS enzymes. It was determined that ALA treatment significantly reduced these mediators and enzymes levels. Conclusion: This study showed that the ALA can be beneficial for LPS-induced testicular inflammation and testicular damage. This study will help the researcher to identify important points of testicular inflammation caused by Gram negative bacteria.