Hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde görev yapan paramedik, ATT ve paramedik öğrencilerinin triaj uygulama bilgi- becerilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of triage knowledge and skills of paramedics, EMTs and paramedic trainees who serve in prehospital emergency service settings
- Tez No: 577049
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL BAYIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Att, kitlesel olaylar, paramedik, START triaj, triaj, EMT, Mass Events, Paramedic, START Triage, Triage
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlk ve Acil Yardım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 240
Özet
Amaç: Bu çalışma, Konya ilinde hastane öncesi acil sağlık hizmeti sunan Att ve paramedikler ile İlk ve Acil Yardım Bölümü öğrencilerinin, kitlesel olay ve çok yaralının bulunduğu durumlarda START triaj uygulama bilgi- becerilerini değerlendirmek, varsa eksik ve hataları belirleyip, çözüm önerileri sunmak amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Uygulamamıza gönüllü olan Att, paramedik, paramedik öğrencileri tarafından çalışmamız yapılmıştır. Bir otobüs kazası senaryosu üzerinden, makyaj ve mulajı yapılan gönüllü yaralılar kullanılarak tatbikatlar düzenlenmiştir. Tatbikat öncesinde demografik veriler ve triaja ilişkin soruların sorulduğu anket formu doldurulmuştur. Tatbikat esnasında START triaj algoritmasına göre uyarlanmış gözlemci değerlendirme formuyla kendi güvenliği, olay yeri güvenliği, sesli triaj yapması, kendine yakın hastadan yaralıya başlaması, yaralının solunum, dolaşım ve bilinç parametrelerini değerlendirmesi, triaj kodu ve triaj süreleri, cinsiyet, meslek, ilçe/ merkezde çalışmaları ve çalışma yılları açısından kıyaslanmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlar 0,05 anlamlılık düzeyinde yorumlanmıştır. Çalışmanın genel sürelerinin analizinde iki grup kıyaslaması için bağımsız iki örneklem t-testi, ikiden fazla grup kıyaslaması için ANOVA testi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda %88,83 (n=970) doğru triaj kodlaması yapılırken, %4,39 (n=48) aşırı triaj kodlaması, %6,78 (n=74) yetersiz triaj kodlaması yapılmıştır. Yeşil triaj kodu verilen yaralılarda %97,8- %98,9, sarı triaj kodlu hastalarda %84,6- %85,7, solunumu pozisyonla geri dönen kırmızı kodlu yaralıda %87,9, solunum hızı 30/ dk' nın üzerinde olan kırmızı kodlu yaralıda %84,6, solunum sayısı 10/dk altında olan kırmızı kodlu yaralıda %95,7, bilinç parametresi bozuk olan kırmızı kodlu yaralıda %87,9, ölü kategorisindeki siyah kodlu yaralıda %100, tıbben ölmemiş fakat yaşama imkanı olmayan aşırı ağır yaralıda %59,3 oranında doğru triaj kodlaması yapılmıştır. Basit kanama ve basit havayolu müdahalesi yapmada katılımcıların hata oranı yarıya yakındır. Sahada çalışanların ve mesleki deneyimi fazla olan katılımcıların hata oranlarının az olduğu görülmüştür. Sonuçlar: START triaj uygulaması sadece teorik olarak değil pratik manada tatbikatlarla desteklenmelidir. Kitlesel olaylar ve çok yaralının olduğu durumlarla alakalı bir modül eğitimi oluşturulabilir. Ülkemizde kullanılan triaj kartları revize edilerek, kurtarıcıların hata oranları düşürülmeli ve kullanımı zorunlu hale getirilmelidir. Mevcut eğitimler günümüz teknolojileriyle revize edilerek, yaygınlaştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted in Konya, with the aim of evaluating START triage execution of EMTs, paramedics and first and emergency help trainees in pre-hospital emergency service settings with many injured on a mass scale. Materials and methods: This study included volunteers among EMTs, paramedics and paramedic trainees. A drill was conducted on a setting of bus accident using volunteers with make ups moulage as injured passengers. A questionnaire form with demographic data and questions about triage was used before the drill. During the drill, volunteers were evaluated for self-security, incident-scene security, vocal triage, beginning help from the closest injured, evaluation for respiratory, circulatory and consciousness parameters, triage code and triage time, gender, profession, occupation in state/province and working year according to observer-rating surveys that was adapted from START triage algorithm. Results obtained from the study was interpreted for 0.05 significance level. Paired samples t test was used for comparison of two groups while ANOVA test was used for comparison of more than two groups in general analysis of the study. Findings: In our study, %88,83 (n=970) correct triage coding was executed, while %4,39 (n=48) over triage and %6.78 (n=74) under triage coding were executed. Correct triage execution ratio in our study was %97.8-98.9 in green triage coded patients, %84.6-85.7 in yellow triage coded patients, %87.9 in red triage coded patients whose respiratory return with position, %84.6 in red triage coded patients whose respiratory level is over 30/min, %95.7 in red triage coded patients whose respiratory level is below 10/min, %87.9 in red triage coded patients with impaired consciousness parameter, %100 in black triage coded patients who are deceased, %59.3 in severely injured patients who are not medically deceased but have no chance of survival. Error rate of simple bleeding and airway intervention was up to fifty percent in participants. It was observed that error rate was lower in participants who worked in the field and had occupational experience. Conclusion: START triage execution should be supported not just with theoretical but also practical ways such as drills. A training module can be formed for situations with many injured on a mass scale. Error rates of responders should be lowered by revising triage cards which are already in use in our country and use of these cards should be mandatory. Current trainings should b e revised with modern technologies and should become prevalent.