Ürkün temasının Sovyet Kırgız edebiyatına yansıtılması (Kasımalı Bayalinov'un Acar, Aalı Tokombayev'in Yaralı Yürek, Mukay Elebayev'in Uzak Yol eserleri temelinde)
Reflection of the Great Rebellion of 1916 in Kyrgyz-Sovet prose. (Based on works of Kasymaly Baialinov's Ajar, Mukay Elebaev's Far Way, Aaly Tokombayev's Wounded Heart)
- Tez No: 577069
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDILDACAN AKMATALİYEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: 1916 Yılı Ürkün'ü, isyanı, Mukay Elebayev, Uzak Yol, Kasımalı Bayalinov, Acar, Aalı Tokombayev, Yaralı Yürek, 1916 Urkun events, Mukay Elebaev, Far Way, Kasymaly Bayalinov, Ajar, Aaly Tokombaev, Wonuded Hart
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
1916 Yılı, Türkistan'da yaşayan halklar için, özellikle Kırgız halkı için tarihi açıdan önemli bir yere sahiptir. Öz topraklarını işgal ederek kendilerine zor günler yaşatan Çar yönetimine karşı Kırgızlar, 1916 yılında ayaklanarak isyan çıkartmıştır. Bu isyanda yüz binlerce Kırgız hayatını kaybetmiş, birçok Kırgız da Çar yönetiminin baskısından dolayı, yerlerini yurtlarını terkederek Çin'e kaçmak zorunda kalmışlardır. Bu büyük trajedi birçok yıllar Kırgız edebiyatında dönemin baskı rejiminden dolayı anlatılamamıştır. Bu çalışmada 1916 Ürkün (İsyan) konusunun Mukay Elebayev'in“Uzak Yol”, Kasımalı Bayalinov'un“Acar”, Aalı Tokombayev'in“Yaralı Yürek”eserlerinde Sovyet Kırgız Edebiyatına yansıtılması ele alınmıştır. Özellikle bu yazarların eserlerinin seçilmesinin nedeni, bu üç yazarın 1916 yılındaki trajediyi yaşamaları ve eserlerinde yansıtmalarıdır. Bu yazarların Çağdaş Kırgız Edebiyatının ilk yazar ve şairlerinden olmaları da eserlerini incelememize sebep olmuştur. Mukay Elebayev,“Uzak Yol”eserinde 1916 isyanında geçirdiği zor hayat şartlarını anlatmaktadır. Eserindeki başkahraman kendisidir. Kasımalı Bayalinov,“Acar”adlı eserinde 1916 isyanında yaşadığı ve görerek şahit olduğu olayları Acar adındaki bir kızla anlatmak istemiştir. Aalı Tokombayev de“Yaralı Yürek”eserinde yaşadığı ve gördüğü olayları eserinde farklı kahramanlarla yansıtmaya çalışmıştır. 1916 Yılı Ürkün hadisesi, uzun yıllar dönemin baskı rejiminden dolayı edebiyatta objektif bir şekilde yansıtılamamıştır. Bağımsızlık dönemindeyse 1916 yılındaki isyan hadisesi yeterince ele alınamamıştır.
Özet (Çeviri)
Year of 1916 has a tremendous historic significance not only for the people of Turkistan but especially for the Kyrgyz nation. Kyrgyz people rebelled against the colonial Russian Tsarist rule who tried and did occupy territories of Kyrgyz people. During this rebel, hundreds of thousand Kyrgyz civilians were killed, and many fled to China to escape from Tsarist oppression. This tragic event couldn't be revealed in Kyrgyz literature because of the dictatorial rule. In this work of mine the tropic of Urkun was examined and analyzed in the novellas and stones of Mukay Elebaev“Far Way”, Kasimaly Bayalinov“Acar”, Aaly Tokombaev“Wounded Heart”in Kyrgyz Soviet Literature. The main reason of choosing these very works was that the writers actually saw and experienced the event by themselves and reflected it into their books. The fact that these writers and poets were the pioneers of temporary Kyrgyz Literature served as another reason for the selection of these piece of arts. Mukay Elebaev, in his“Far Way”work describes the hardships and difficult life conditions of 1916. The main character of the book is actually himself. Kasymaly Bayalinov, on the other hand, tended to describe what he saw and experienced in the character of the girl named Ajar. The heroes were reflected by a different angle in Aaly Tokombaev's“Wounded Heart”. The 1916 Events of Urkun hadn't been reflected objectively to the literature because of the suppressing regime. Unfortunately even offer the independence Urkun events couldn't take it's deserved place in history.