Migren'de Vitamin D bağlayıcı protein ve serbest D vitamini konsantrasyonları
Concentration of Ditamin D connector protein and free D vitamin in migrain
  1. Tez No: 577068
  2. Yazar: SERPİL ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE YEŞİM GÖÇMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Migren, Vitamin D, vitamin D bağlayıcı proteinini, Vitamin D reseptörü, Migraine, Vitamin D, Vitamin-D binding protein, Vitamin D receptor
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Vitamin D eksikliğinin migren hastalığının patogenezinde önemli bir yeri olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada, migren hastası olan ve olmayan bireylerde serum D vitamini, vitamin D bağlayıcı proteinini (VDBP) ve Vitamin D reseptörü (VDR) düzeylerinin karşılaştırılması amaçlandı. Metot: Çalışma grubu; yaş ve cinsiyet açısından eşleşmiş, migren tanısı alan 24 hasta ve 22 kontrol deneğinin katıldığı toplam 46 kişiden oluşmaktadır. Migren tanı ve sınıflandırılması“Uluslararası Baş Ağrısı Bozuklukları Sınıflaması 2018”e göre değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan gruplara Midas Yeti Yitimi Ölçeği, Baş Ağrısı Etki Testi ve Baş Ağrısı Günlüğü testleri uygulanmıştır. Çalışma grubundan elde edilen serum örneklerinde Vitamin D, VDBP ve VDR düzeyleri ELISA kitleri kullanılarak ölçüldü. Elde edilen sonuçların tüm istatistiksel analizleri SPSS 22.0 (Statistical Packagefor Social Sciens) programıyla yapılmıştır. Sonuçların normal dağılıma uygun olup olmadığı Shapiro Wilk testiyle değerlendirilmiştir. Normal dağılım gösterenler parametrik, normal dağılım göstermeyenler non-parametrik testlerle (t testi, Mann Whitney U testi) değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda kontrol ve migren grubu arasındaki Vitamin D düzeyleri karşılaştırılmıştır. Migren grubunda vitamin D, VDBP ve VDR düzeyleri kontrol grubuna kıyasla daha düşük bulunmuştur. Migren grubunda (n=24) vitamin D yetersizliği 11 hastada gözlenmiştir, 13 hastanın vitamin D değerleri normaldir. Migren grubundaki vitamin D yetersizliği olan ve normal bireyler kıyaslandığında, MİDAS, baş ağrısı süresi ve baş ağrısının sıklığı, hastalık süresi, aura açısından iki grup arasında fark gözlenmemiştir. Sonuç: Migren ve serum D vitamini düzeyi arasında önemli bir ilişki olduğunu söyleyebiliriz. Ancak; daha geniş bir popülasyonda, migrende vitamin D değişikliklerinin mekanizmasını aydınlatacak çalışmalar gereklidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Vitamin D deficiency is thoutght to have an important role in the pathogenesis of migraine. In this study, we aimed to compare serum Vitamin D, Vitamin-D binding protein (VDBP) and Vitamin D receptor (VDR) levels in individuals with and without migraine. Methods: The study group consisted of 46 people with 24 diagnoses of migraine and 22 control subjects with the same proportion as age and gender. Migraine diagnosis and classification were evaluated accordingto the International Classification of Headache Disorders 2018. Midas Disability Scale, Headache Impact Test and Headache Diary tests were applied to the groups. Serum vitamin D, VDBP and VDR levels were measured using ELISA kits. All statistical analysis of the obtained results was done by SPSS 22.0 (Statistical Packagefor Social Sciens). The results were evaluated by Shapiro Wilk test to check for normality, and those with normal distribution were evaluated by parametric (t test), and those without were evaluated by non parametric tests (Mann Whitney U test). Results: In the present study, vitamin D levels between control and migraine group were compared. The levels of Vitamin D, VDBP and VDR were significantly decreased in the migraine patients than the control group. In the migraine group (n = 24), vitamin D deficiency was observed in 11 patients and vitamin D levels were normal in 13 patients. When we compared vitamin D deficienct and normal individuals in migraine group, no statistical difference was observed in means of MIDAS, headache duration, pain frequency, disease duration and aura. Conclusion: In conclusion, we can say that there is a significant relationship between migraine and decreased serum vitamin D levels. But; studies in a larger population are necessary to elucidate the mechanism of vitamin D changes in migraine.