Bireysel spor ve takım sporu yapan sporcuların çoklu zekâ ve kinestetik zekâ türünün incelenmesi
Multiple intelligence and kinesthetic intelligence analysis of individual sports and team sports players
- Tez No: 577070
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEKİR BARIŞ CİHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, Çoklu Zekâ Alanları, Bireysel Spor, Takım Sporu, Sport, Multiple İntelligence Types, Indıvıdual Sports Team Sports
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmanın amacı, bireysel spor ve takım sporu ile ilgilenen sporcularda, uğraştıkları spor dallarının çoklu zekâ kuramlarından olan kinestetik zekâları üzerindeki etkisini ve aralarındaki farkını araştırmaktır. Araştırmada yer alan sporcular kız bireysel, kız takım, erkek bireysel ve erkek takım sporcusu olmak üzere 4 gruptur. Yaş aralıkları 10 ile 20 yaş arasındadır. Yozgat Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından kayıt ve lisans altına alınmış sporculardır. Araştırma grubunu oluşturan sporcular; Basketbol, Futbol, Hentbol, Voleybol, Atletizm, Badminton, Okçuluk, Cimnastik, Judo, Güreş, Taekwondo, Yüzme branşlarıyla uğraşmaktadır. 300 bireysel, 283 takım sporcusu olmak üzere 583 kişidir. Katılımcılardan, cinsiyet, yaş, doğum yeri, kiminle ikamet ettiği, branş, sportif başarı derecesi, milli sporculuk durumu, anne-baba eğitim düzeyi, ailenin sportif geçmişi bilgilerini elde etmek amacıyla sosyo-demografik bilgi formunu ve 80 sorudan oluşan“Çoklu Zekâ Alanlarını Değerlendirme Ölçeği”ni doldurmaları istenmiştir ve 8 zekâ alanına göre sonuçlar belirlenmiştir. Bulunan sonuçlarda bireysel spor yapan ve takım sporu yapan sporcuların çoklu zekâ alanları arasında anlamlı farklılık olup olmadığına bakılmıştır. Ayrıca bireysel spor yapan sporcuların ve takım sporu yapan sporcuların kendi içlerinde cinsiyetlerine göre ve milli sporculuk durumlarına göre aralarında anlamlı fark olup olmadığına bakılmıştır. Elde edilen veriler, SPSS 24.0 paket programına işlenerek analiz işlemleri bu program aracılığı ile işlenmiştir. Normallik durumunun belirlenmesi için normal dağılım eğrilerine, Kolmogorov-Smirnov testi sonuçlarına bakılmıştır. Çalışmadan ortaya çıkan sonuca göre; sporcuların çoklu zekâ alanları arasında ilgilendikleri spor dallarına (takım sporu, bireysel spor) ve cinsiyetlerine göre istatistiksel açıdan anlamlı farklılıklar vardır. Buradan yola çıkarak; bu çalışmada elde edilen sonuçlar ile ileriki zamanlarda yapılacak daha kapsamlı çalışmalardan elde edilecek sonuçların benzer çıkması durumunda“çoklu zekâ alanları”olgusu çocukları spor branşlarına yönlendirmede ya da sporda yetenek seçimi yaparken kullanılabilecek kriterlerden birisi haline gelebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the effect on the kinesthetic intelligence, which is one of the multiple intelligence theories, of the athletes who are engaged to the sports branches of individual sports and team sports and the difference between them. The athletes involved in the research are 4 groups, namely girls 'individual, girls' team, male individual and male team athletes. Their ages range from 10 to 20. They are registered and licensed by the Yozgat Provincial Directorate of Youth and Sports. Athletes forming the research group; they are engaged in Basketball, Football, Handball, Volleyball, Athletics, Badminton, Archery, Gymnastics, Judo, Wrestling, Taekwondo, Swimming. There are 583 people including 300 individual and 283 team athletes. Participants are asked to fill up a socio-demographic information form and Evaluation of Multiple Intelligence Areas scale that contains 80 questions in order to obtain data about gender age, place of birth, branch, athletic performance, national sporting status, parents' education level and the family's sporting background. The results were determined according to the 8-intelligence field. In the results, it was investigated whether there was a significant difference between the multiple intelligence areas and kinesthetic intelligence types of the athletes and team sports athletes. In addition, it was examined whether there was a significant difference between the athletes and team sports athletes according to their gender and national sporting situation. The data obtained were processed in SPSS 24.0 package program and analyzed by this program. Normal distribution curves, skewness-kurtosis coefficients and Kolmogorov-Smirnov test results were examined for the determination of normality. According to the result of the study; The multiple intelligence fields of the athletes vary according to the sport of interest (team sport, individual sport) and gender. Starting from here; if the results obtained in this study and the results obtained from the more comprehensive studies are similar, the phenomenon of "multiple intelligence areas ebilir may become one of the criteria that can be used in referring children to sports branches or choosing skills in sports.