Spiritüalitenin gebelik sürecine etkisinin belirlenmesi
Determination of the effect of spirituality on the pregnancy process
- Tez No: 577079
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİNE BEKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Spiritüalite, spiritüal bakım, gebelik, ebelik bakımı, Spirituality, spiritual care, pregnancy, midwifery care
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırma, spiritüalitenin gebelik sürecine etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Gümüşhane Devlet Hastanesi Kadın Doğum Polikliniğine prenatal takibe başvuran gebeler oluşturmuştur. Örneklemi ise; yapılan güç analizine göre 0.05 yanılgı düzeyinde,%85 güven aralığında, 0.3 etki büyüklüğünde, evreni temsil etme gücüne sahip 106 gebe oluşturmuştur. Araştırmada veriler araştırmacı tarafından literatür taranarak hazırlanan ve 35 maddeden oluşan“Spiritüalitenin Gebelik Sürecine Etkisinin Belirlenmesi Anket Formu”ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemler olarak sayı, yüzde ve ortalama kullanılmıştır. Gruplu değişkenler arasındaki ilişki ki-kare analizi ile test edilmiştir. Çalışmaya katılan gebelerin %38.7'sinin 26-30 yaş grubu aralığında, %45.3'ünün üniversite mezunu, %57.5'inin ev hanımı, %76.4'ünün geniş ailede ve %63.2'sinin şehirde yaşadığı, %71.7'sinin evliliğinin ilk yılında gebe kaldığı, %38.7'sinin sadece bir gebelik geçirdiği, %67.9'unun düşük yaşamadığı, %59.4'ünün III. trimester döneminde, gebeliklerin %78.3'ünün kontrollü, %94.3'ünün doğal yollarla olduğu, %78.3'ünün bebeğinin cinsiyetini bildiği ve %66'sının gebelikte sağlık problemi yaşamadığı görülmüştür. Spiritüalitenin gruplu değişkenleri ile gebelerin sosyodemografik ve obstetrik özellikleri arasında önemli ilişkiler saptanmıştır. Ayrıca spiritüalitenin gebelerde hayatın anlam ve amacına yönelik pozitif yönde etkiler sağladığı, kaygı/stres düzeyini azalttığı ve huzuru artırdığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effect of spirituality on pregnancy process. The population of the study consisted of pregnant women who applied to the Gynecology and Obstetrics Policlinic of Gumushane State Hospital. The sample is; according to the power analysis, it was composed of 106 pregnant women at the level of 0.05 error, 85% confidence interval, 0.3 effect size and the power to represent the universe. In this study, data were collected by“Questionnaire for Determining the Effect of Spirituality on Pregnancy Process”which was composed of 35 items by the researcher. Number, percentage and average were used as descriptive statistical methods in the evaluation of the data. The relationship between the grouped variables was tested by chi-square analysis. 38.7% of the pregnant women participated in the study were in the 26-30 age group, 45.3% were university graduates, 57.5% were housewives, 76.4% were living in extended families and 63.2% were living in the city, 71.7% were in the first year of marriage, 38.7% had only one pregnancy, 67.9% had no miscarriage, 59.4% were in the trimester period, 78.3% of the pregnancies were controlled, 94.3% were by natural means, 78.3% knew the sex of the baby and 66% had no health problems during pregnancy. Significant relationships were found between grouped variables of spirituality and sociodemographic and obstetric characteristics of pregnant women. In addition, it was determined that spirituality had positive effects on the meaning and purpose of life in pregnant women, decreased anxiety / stress level and increased peace of mind.