Karabuğdayın (Fagopyrum esculentum moench.) farklı gelişme dönemlerinde bazı verim ve kalite değerlerinin araştırılması
The investigation of some yi̇eld and quality proporti̇es in different growth periods of buckwheat (Fagopyrum esculentum moench.)
  1. Tez No: 577140
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN KAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Karabuğday, Fagopyrum esculentum Moench, verim, rutin miktarı, toplam fenolik madde, toplam flavonoit, Buckwheat, Fagopyrum esculentum Moench, yield, routine amount, total phenolic substance, total flavonoids
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Bu araştırma, 2018 yılında Konya ekolojik şartlarında yetiştirilen karabuğdayın farklı gelişme dönemlerinde (Çiçeklenme öncesi dönem, Tam çiçeklenme dönemi, Tohum bağlama başı dönemi, Tohum bağlama sonu dönemi) hasat edilip, bu gelişme dönemlerinin verim ve kalite özellikleri üzerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Deneme“Tesadüf Blokları Faktöriyel Deneme Desenine”göre üç tekerrürlü olacak şekilde kurulmuş olup materyal olarak karabuğday (Fagopyrum esculentum Moench.) tohumları kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre; bitki boyu 21,24-89,79 cm; yaş herba verimi 114,60-1520,30 kg/da; kuru herba verimi; 29,45-413,85 kg/da; tohum verimi 168,64 kg/da; toplam fenol miktarı 50,54-139,72 mg/g; toplam flavonoit miktarı 1,60-152,77 mg/g; rutin miktarı herbada 2,17-3,01 arasında ve tohumda ise ortalama 0,103 arasında değişmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine the effects of buckwheat cultivated in Konya ecological conditions in 2018 during different development periods (pre-flowering period, full flowering period, beginning of seed tying period, end of seed tying period) on yield and quality characteristics The experiment was established with three replications on the Randomized Blocks Factorial Trial Desing and buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench.) seeds were used as material. According to the results obtained from the study; plant height 21.24-89.79 cm; fresh herb yield 114,60-1520,30 kg / da; dry herba yield; 29.45-413.85 kg / da; seed yield 168.64 kg / da; total amount of phenol 50,54-139,72 mg / g; total amount of flavonoids 1,60-152,77 mg / g; routine amount of the herb is in the range of 2.17-3.01 and routine amount of the seed is ranged the average of 0.1103