İdiopatik skolyozu olan genç bireylerde 3 boyutlu skolyoz egzersizlerinin ağrı, hareket korkusu ve yaşam kalitesi üzerine etkisi
The effect of three dimensional scoliosis exercise on pain, kinesiophobia and quality of life in young individuals with idiopathic scoliosis
  1. Tez No: 577239
  2. Yazar: FATİH ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İPEK GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Schroth, idiyopatik skolyoz, ağrı, hareket korkusu, solunum, yaşam kalitesi, vücut farkındalığı, Schroth, idiopathic scoliosis, pain, fear of movement, respiration, quality of life, body awareness
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmanın amacı, idiyopatik skolyozlu genç bireylerde, 3 boyutlu bir skolyoz egzersiz yöntemi olan Schroth yönteminin ağrı, hareket korkusu ve yaşam kalitesi üzerine etkisinin araştırılmasıdır. Çalışmamıza 14'ü kadın, 6'sı erkek olmak üzere yaşları 10-24 arası değişen, idiyopatik skolyoz teşhisi almış 20 birey katılmıştır. Bireylere 6 hafta boyunca haftada 3 kez 1 saat 3 boyutlu egzersiz programı uygulandı. Haftanın geri kalan günlerinde aynı egzersiz programı günde en az yarım saat olmak üzere ev programı olarak verilip, bireyler takip edildi. Bireylerin sübjektif ağrı şiddeti Görsel Analog Skalası ile (Visual Analog Scale – VAS), basınç ağrı eşiği algometre ile, postürleri New York Postür Skalası ile, solunum fonksiyonları (FEV1, FVC, VC) spirometre ile, hareket korkusu Tampa Kinezyofobi Ölçeği'nin Türkçe versiyonu ile, vücut farkındalığı Vücut Farkındalığı Anketi'nin Türkçe versiyonu ile ve yaşam kalitesi SRS-22 Ölçeği'nin Türkçe versiyonu ile değerlendirildi. Ölçümler egzersiz programı öncesi ve 6 haftalık egzersiz programı sonrası yapıldı. Elde edilen veriler değerlendirildiğinde; ağrı, basınç ağrı eşiği, solunum fonksiyonları ve yaşam kalitesi parametreleri açısından program öncesi ile sonrası arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu (p0.05). Çalışma sonuçlarına göre, idiyopatik skolyozu olan genç bireylerde Schroth egzersiz terapisinin ağrı, solunum fonksiyonları ve yaşam kalitesi üzerine olumlu etkileri olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
This study was aimed to investigate the effect of Schroth therapy method, which is a 3-dimensional scoliosis exercise method, on pain, fear of movement and quality of life in young individuals with idiopathic scoliosis. Twenty individuals (14 females and 6 males) aged between 10-24 with the diagnosis of idiopathic scoliosis participated in the study. Individuals underwent 1 hour exercise program 3 times a week for 6 weeks. During the rest of the week, same exercise program was given as a home program for at least half an hour a day and individuals were followed up. Individuals' subjective pain intensity was assessed with VAS (Visual Analog Scale), pressure pain threshold by algometer, posture by New York Posture Rating Scale, pulmonary functions (FEV1, FVC, VC) by spirometer, kinesiophobia by Turkish version of TAMPA Kinesiophobia Scale, body awareness by Turkish version of Body Awareness Questionnaire and quality of life by Turkish version of SRS-22 scale. Measurements were performed before and after the 6-week exercise program. When the obtained data are evaluated; pain, pressure pain threshold, respiratory functions and quality of life parameters were found to be statistically significant between pre and post program (p0.05). According to the results of the study, it was concluded that Schroth exercise therapy was effective on pain, pulmonary functions and quality of life in young individuals with idiopathic scoliosis.