İskeletsel anomalilerin omurga ve postür üzerine olan etkilerinin değerlendirilmesi
Effects of skeletal deformities on spinal structure and posture
- Tez No: 917670
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEYZA KARADEDE ÜNAL, DR. ÖĞR. ÜYESİ İHSAN AKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dentofasiyal deformiteler, postür, omurga eğrilikleri, maloklüzyon, Dentofacial deformities, posture, spinal curvatures, malocclusion
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Literatürdeki çeşitli raporlar, ortodontik maloklüzyonlar ile omurga deformiteleri arasında nedensel bir ilişki olduğunu öne sürmektedir. Omurga deformitelerine sahip adoleasanlar, omurga üzerinde faydalı bir etkisi olduğu düşüncesi ile ortodontik tedavi için bir ortodontiste sıklıkla konsülte edilmektedir. Bu çalışmanın amacı iskeletsel maloklüzyonlar ile omurga deformitelerinden klinikte en sık karşılaşılan idiyopatik skolyoz arasındaki olası ilişkiyi açıklamaktır. Yöntem: Çalışmaya dahil edilme kriterlerine uygun Sınıf 1, Sınıf 2 ve Sınıf 3 ana gruplarından 24 adet radyografi olmak üzere toplam 72 radyografi dahil edilmiştir. Hastaların yaşlarının medyanı 17'dir. Çalışmaya dahil edilen radyografilerin 24' ü normal, 24' ü kısa ve 24' ü uzun yüz tipine sahiptir. Çalışmaya dahil edilen posterioanterior radyografi üzerinden Cobb açıları ve lateral radyografiler üzerinden ortodontik sefalometrik ölçümler yapılarak veri seti oluşturulmuştur. Bulgular: Ana sınıflar arasında Cobb açısı değerlendirmesinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur. Ana sınıfların kendi içinde yüz tipi değerlendirmelerinde Sınıf 1 ve Sınıf 2 ana grubundaki hastaların yüz tipleri ile Cobb açıları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olmadığı görülmüştür. Sınıf 3 ana grubundaki hastaların yüz tipleri ile Cobb açıları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır. Normal yüz tipi alt grubunda sınıflar ile Cobb açıları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmiştir. Kısa ve uzun yüz tipi alt grubunda sınıflar ile Cobb açıları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır. Sonuçlar: Ortodontik sorunları olan özellikle genç yetişkin hastaların ortopedi, skolyozu olanların ise ortodonti uzmanına yönlendirilmesi daha kapsamlı tedavi yaklaşımları için doğru olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: Literature suggests a link between orthodontic malocclusions and spinal deformities. Adolescents with spinal deformities are frequently consulted by an orthodontist for orthodontic treatment, assuming that it has a beneficial effect on the spine. The aim of this study is to explain the potential link between skeletal malocclusions and idiopathic scoliosis whic is the most common spinal deformity seen in clinical practice. Methods: A total of 72 radiographs were included in the study, comprising 24 radiographs from each of the Class 1, Class 2, and Class 3 groups, all meeting the inclusion criteria. The median age of the patients was 17 years. 24 radiographs was normal facial types, 24 showed short facial types, and 24 exhibited long facial types. A data set was constructed by performing orthodontic cephalometric measurements on lateral radiographs and assessing Cobb angles on posterioanterior radiographs. Results: A statistically significant difference was observed in Cobb angle measurements among the main classes. Facial type evaluations revealed no significant differences between Cobb angles and Class 1 and Class 2 groups. However, a statistically significant difference was found about facial types between Cobb angles and Class 3 group. A statistically significant difference was noted between normal facial type and Cobb angles. Conversely, no statistically significant differences were observed between short and long facial types and Cobb angles. Conclusion: It is advisable to refer adolescent patients with orthodontic problems to an orthopedists, and those with scoliosis to an orthodontist for more comprehensive treatment approaches.