БАСМА СӨЗ КАРАЖАТЫНДА БАШКАРУУЧУЛУК: АГЫМ ГЕЗИТИНИН МИСАЛЫНДА
Basın işletmeciliği, Agım gazetesi örneğinde
- Tez No: 577251
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM KAYA, DR. KUBANIÇBEK TAABALDIYEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: basın, isletmecilik, isletme, okuyucu, press, management, organization, reader
- Yıl: 2009
- Dil: Kırgızca
- Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
XX y.y insanların, teskilatların ve topluluğun tüm yönleri yönetimin büyük bir etkisini çekmistir. Bu dönemde yönetim bilim olarak biçimlenerek yönetimin zengin tecrübesini toplamaya yetismistir. Bu alanda isleri mükemmelestirmenin delilli bir tekliflerini islemistir. Yönetim ve anlamına göre her türlü teoriler ve okullar yönetim hakkında ilimin ayrı bir alanı olarak kabul etmeye basladılar ve onun kullanım olanakları hakkında anlamlarını genislettiler. Yönetim ilkelerinin sekli, yöntemleri biznes alanındaki teskilatlardan alınarak bilim, eğitim-öğretim, sağlık, Medya kurumlarına yayınlanmaya baslamıstır. Hatta yönetim ilkeleri sanat ve siyasette kullanmak mümkün olmaz diye sayılan alanlarda bile halihazırda aktif kullanılmaya baslamıstır. Aynı zamanda yönetim sanatına sahip profesyonelce eğitilmis insanların alanı gerçeği ortaya çıkmaktadır. Bundan dolayı yönetimde esas anlam insanın yeteneğine, eğitimine, istidadına, kabiliyetine göre değerlendirilecektir. Ayrıca bu yeniden-düzenleme sürecinde Kırgızistan için çok önemlidir. Çünkü isin sonucu çoğunlukla isin neticesi teskilatın aktif nesnesi olan insanların davranıslarına ve faaliyetlerine doğrudan bağlıdır. Bu sebeplerden dolayı diploma tezim Kırgızistan'daki Medya kurumlarının faaliyetleri ile ilgili asağıdaki sorulara cevap aramaktadır ve örnek olarak“Agım”gazetesini analize etmektedir. Diploma tezim üç bölümden olusmaktadır. Birinci bölümde genel olarak basında onun içinde Kırgızistan'daki basın tarihi, gelisimi ve bugünkü durumunu içine almaktadır. Bununla birlikte yönetim anlamının ortaya çıkması, gelisim seviyeleri ve güncelliği hakkında bilgi vermektedir. Đkinci bölümde Medya kurumlarının gelisim sürecindeki esas fikirler ve basındaki değerler: gazetecinin, gazetenin, okuyucunun değerleri ve anlamı verilmistir. Son bölümde ise“Agım”idarehanesinin olusumu, kurucuları, onların rolü ve yeri, onlardan olan bağlılık, sahibinin değisimi, gazete idarehanesinin bilesiminin değismesi, bunlara göre gazetenin konusal yönünün değismesi gibi bilgiler yazılmıstır. Bugün gazetenin popülerliği, çekilis sayısı, halk arasındaki saygısının değisimi hakkında bilgiler verilmistir. Sonucunda sözkonusu meseleler esasında Kırgızistan'da rekabet çerçevesinde nasıl bir değisim olmaktadır, nasıl bir amaç gelisimini tayin etmekte olduğunu analiz edecektir.
Özet (Çeviri)
XX the century has tested powerful influence of management on all the parties of a life of a society, the organization and people. During this period management it was generated as a science, has managed to generalize a rich administrative practice and has developed the proved recommendations on its perfection. Numerous and various under the approaches and the maintenance of the theory and school have considerably expanded representation about management as independent field of knowledge and about opportunities of its application. Principles, forms and methods of management have extended from sphere of the organization of business on establishments of a science, formation, public health services, massmedia, they are actively used in art and the politician, that more recently was considered practically impossible. Simultaneously with it the recognition and that fact grows, that management is area of professionally prepared people possessing art of management. Hence, the major role in управленнии is allocated to the person, its talent, abilities, knowledge and skills. Especially the great value gets it for Kyrgyzstan where there are complex reorganization processes which productivity appreciably depends on the organization of management and an involvement into this process of the people working in the organizations. Leaving these reasons, washing degree work considers below-mentioned questions on answers connected with activity by the organizations of mass-media and for an example analyzes the newspaper“Agım”. Degree work consists of three parts. In the first part the history of press, also history, development and today's position of press of Kyrgyzstan is considered. The concept of a word management, its stages of development and a urgency also is narrated. In the second part, the basic sights during development of mass-media and value in press are given: value of the journalist, the newspaper, the reader. And in last part it is considered promote editions“Аgım”, founders, their roles and borrowing a post, their dependence, change of a post of the owner and structure of edition of the newspaper, in this connection problems change of a thematic direction of the newspaper. Also information on popularity of the newspaper in the given moment, quantity of circulation, prestigiousness of the newspaper are given. In the conclusion, proceeding from it in degree work it is analyzed changes in sphere of a competition in Kyrgyzstan and the analysis of tendencies defining its development.