T.C. Milli Eğitim Bakanlığının yurt dışı eğitim hizmetleri: Kırgızistan örneği
Turkish Republic Ministry of Education abroad educational services: Model of Kyrgyzistan
  1. Tez No: 577256
  2. Yazar: CEMALETTİN ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AKMATALİ ALİMBEKOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, Yurt Dışı Eğitim Hizmetleri, Kırgızistan, Turkish Ministry of National Education, International Education Services, Kyrgyzstan
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Dünya globalleşmekte, hemen her alanda hızlı değişimler yaşanmaktadır. Türk Milli Eğitiminin yurt dışı serüveni sanayileşme süreciyle doğrudan ilintidir. 1960'lı yıllardan itibaren sanayileşme sonucu ortaya çıkan işgücü açığı nedeniyle Batı Avrupa ülkelerine çok sayıda Türk işçisi göç etmiştir. 1990'lı yıllarda SSCB'nin dağılmasıyla bağımsızlığına kavuşan Türk Cumhuriyetleri ile ilişkilerin artması Türk Vatandaşlarının kardeş ülkelere de yönelmelerine sebep olmuştur. Yurtdışına çeşitli nedenlerle giden Türk vatandaşları bir süre sonra ailelerini de yanlarına alarak buralarda yaşamlarını sürdürmeye başlamıştır. Kısa ve uzun süreli aile göçleri sonucu olarak yabancı bir ülkede, farklı kültür ortamında yetişmek zorunda kalan çocukların, milli kimliğinin korunması ve eğitilmesi sorunu ortaya çıkmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarının milli kimliğini korunmak amacıyla yurt dışında eğitim kurumları açma ve eğitim personeli görevlendirme yoluna gitmiştir. Eğitim faaliyetleri zamanla, bağımsızlığına kavuşan dost ve kardeş ülke halklarını da kapsayacak şekilde genişletilmiştir. Bu araştırma, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı'nın Kırgızistan'da yaşayan Türk ve Kırgız Vatandaşlarına sunduğu eğitim hizmetlerini ortaya koymayı hedeflemektedir. Çalışmada Kırgızistan'da yürütülen hizmetlerin, ne kadar tanındığı, imajı, faaliyetlere yönelik eleştiriler, teklifler, takdirler, beklentiler, olumlu ve olumsuz yönler tespit edilmeye çalışılmaktadır. Ayrıca T.C. Vatandaşlarına ve soydaş Kırgız Halkına daha iyi hizmet götürülmesine, eğitim hizmetlerinin gelişmesine ve tanıtılmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Bu çalışma yapılırken sırasıyla literatür taranmış, Kırgızistan'da açılan okullarda gözlemler yapılmıştır. Gözlemler ve literatür taraması ışığında öğretmen ve öğrenci velilerine yönelik benzer sorulardan oluşan iki anket hazırlanıp deneklere uygulanmıştır. Anket verileri SPSS programı kullanılarak bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Analiz aşamasında her sorunun frekansı ve yüzdesi ele alınmış görüş belirtilen sorularda anlamlı farklılıklar T testi ile değerlendirilmiştir. Buna ek olarak ankette kullanılan demografik soruların, cevaplar üzerindeki etkisi varyans analizi (ANOVA) ile incelenmiş ve yorumlanmıştır. Anket sonuçlarına göre; T.C. MEB'nın Kırgızistan'daki kurumların ve hizmetlerin imajı olumlu bulunmakta, faaliyetlerin tanınmışlık düzeyi“kısmen tanınıyor”seçeneği ile ifade edilmekte, hizmetlerinin kalitesi iyi olarak değerlendirilmekte, hizmet veren öğretmenler ile kurumlardan hizmet alan veliler memnun kalmakta, kurumlar Türkçe'nin yaygınlaştırılmasında etkili bulunmaktadır. Kırgızistan Vatandaşları, T.C. MEB'nın Kırgızistan'daki okullarında yürüttüğü faaliyetleri Türkiye Vatandaşı olan velilere göre daha müspet değerlendirmektedir. Eleştirilerin çoğu okullarının fiziksel koşulları üzerinde yoğunlaşmaktadır. Araştırma sonucunda görülmüştür ki, eksikliklerin bulunmasına rağmen T.C. MEB'nın Kırgızistan'da Türk ve Kırgız Vatandaşlarına yönelik eğitim öğretim kurumları açmış olması, katılımcılar tarafından takdirle karşılanmakta, verilen hizmetlere güvenilmekte, öğrencilerinin iyi bir insan olarak yetişmeleri için gösterilen fedakârca gayretlerinden dolayı yönetici ve öğretmenlere teşekkür edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The world is becoming global and in almost every area rapid changes have been experienced. Since 1960, because of the shortage of labor, which emerged as a result of industrialization, migration of workers from Turkey to Western European countries has begun first. And then the increase in relationships between Turkish Repuplics who gained their freedom in the 1990s by dissolution of the USSR's, has caused Turkish citizens to direct their attention to these brother countries. After a while, Turkish citizens who go abroad for various reasons have continued their life with taking their families to the country they live in. Short and long term migration of families to a foreign country has brougt about the problem of educating and training the children to protect their national identities since they have to grow up in different cultures. To protect the national identity of his citizens , the Republic of Turkey has followed the way to open educational institutions for its citizens and assign training personnels to these countries. Training activities have beeen expanded so as to include the students of these forthcoming and brother independent countries. This research has aimed to put forward the educational services which have been supplied by National Education Ministry of Turkish Republic for Turkish people living in Kyrgyzstan and the Kyrgyz citizens. For this purpose, we are trying to find out and determine how these services which are carried out in Kyrgyzstan being viewed, the images, reviews, offers, appreciation and expectations of positive and negative aspects of these services are, so how citizens of TC and consanguine Kyrgyz people can take better service for their educations and how we can contribute their educational development and how we can introduce these activities to the public, we are just in search of realizing this aim. In this study, the literature was scanned, observations were made in the schools which were opened in Kyrgyzystan. In the light of observations and literature scanning, two survey texts which consisted of similiar questions related to teachers, parents and students were applied to the test subjects. Survey data has been transferred to the computer by using SPSS program. In the analysis phase each question was handled by their frequency and percentage. The meaningful differences between questions which express opinions have been investigated by the T test, besides the impact of demographic questions on the answers were examined and interpreted by the analysis of variance (ANOVA). After finishing Survey analysis,it has been seen that the TC MEB institutions and services in Kyrgyzstan have positive image and the activity level of recognition is being expressed by partly recognized option , the quality of service is defined as fine, teachers who serve in these institutions and parents who take service from them are happy, these institutions have common effect on teaching Turkish and making it widespread. Citizens of Kyrgyzstan, evaluate the activities in these schools more positively when compared with the Citizens of Turkey. Most criticisms about the schools focus on the physical conditions. The result of the research has shown that despite the fact that there are some insufficiencies,opening these institutions intended for Turkish citizens and citizens of Kyrgyzstan has been appreciated by participants, and also they thank administrators and teachers since the services they give are dependable and since they work hard to grow up the students as a good qualified man.