John Cage'in müziğinde zamanın organizasyonu
The organisation of time in music of John Cage
  1. Tez No: 577288
  2. Yazar: SEVAN AMİROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKE BORAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: John Cage, zaman, yapı (structure), ritmik yapı (rhythmic structure), mikro-makro yapı (micro-macrocosmic structure), belirlenmemişlik, esnek yapı, değişken yapı, process, zaman bölmeleri, John Cage, time, structure, rhythmic structure, micro-macrocosmic structure, indeterminacy, flexible structure, variable structure, process, time brackets
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Müzikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 243
Özet
Bu çalışma 20. yüzyılın önemli bestecilerinden biri olan John Cage'in müziğinde zamanı, zamanın organizasyonunda kullanılan yöntemleri, yapı kavramının müzikte zaman üzerinde belirleyici rolünü incelemek ve tanıtmaktadır. Çalışmanın temel amacı John Cage'in müziğinde zamanın nasıl organize edildiği üzerine Türkçe hazırlanmış kapsamlı bir çalışmayı ortaya koymak ve bu konuda bir zemin hazırlamaktır. Tez kapsamında ele alınan konular, kapsam dışında kalan eserler hakkında da ipuçları sağlayan bir bütünleştirici bakış açısı sunmayı hedeflemektedir. Bu bağlamda Cage üzerine yazılmış temel metinler ve güncel araştırmalar tez dahilinde karşılaştırmalı olarak incelenmiş ve teşhis edilen hatalar gösterilmiştir; ayrıca, bu çalışmada içerilmeyen eserler üzerine de genel bir görgü sağlamak amaçlanmıştır. Türkçe kaynaklar arasında böyle bir çalışmanın yer almaması, konuya ilişkin alanda kullanılan terim ve kavramların Türkçe karşılığının olmaması sebebiyle çeviri önerilerim parantezler dahilinde sunulmuştur. Tez dahilinde Cage'in müziğinde zaman üç ana bölüm dahilinde incelemektedir. Birinci bölüm zamanın kullanımını tarihsel olarak ele alır ve belli başlı yönelimleri teşhis ederek inceler. Bu bölümde müziksel zaman parçasının her yerine/anına ulaşma amacı ile kullandığı yöntemler, düzenlemeler ve yenilikler tanıtılmıştır. İkinci bölüm Cage'in müziğinde zaman açısından belirleyici bir öneme sahip olan yapı kavramını tarihsel bir bağlam içinde her yönüyle açıklamak amacıyla hazırlanmıştır; bu bölüm ardışıklık ve eş zamanlılık ilişkilerini mümkün kılan düzenlemeleri ve kullanımları detaylı olarak inceler. Yapı kavramının değişimi ve dönüşümü, ritmik yapı, değişken yapı, mikro makro yapı, kare-kök düzenlemesi gibi diğer kavramlar tanıtılmıştır. İlk iki bölüm böylece, okuyucuyu üçüncü bölümde yer alan eser analizlerine hazırlayacak bilgileri içerir. Eser analizleri bölümünde ise zaman organizasyonunda kullanılan yöntem ve yönelimler tekil eser dahilinde incelenmiş, ortaya konan bilgi ve ilişkiler notasyon üzerinde gösterilmiştir. Sonata for Clarinet, Six Short Inventions, Two Pieces for Piano, First Construction in Metal, A room, Sonatas and Interludes, Music of Changes, 4'33'', Music for Piano, the time-length pieces, Variations, Atlas Eclipticalis, 0'00'' ve Four adlı eserler bu bölümde incelenmiştir. Sonuç bölümünde bulgular değerlendirilmiş, kaynaklarda teşhis edilen hatalar gösterilmiş, öneriler sunulmuş zamansal düzenlemelerin tarihsel seyri ve karşılıklı ilişkiler ortaya konmuştur. Yapının sabit bir kavram olmadığı gösterilmiş ve zamansal düzenlemelerdeki farklı derecelerdeki önemi açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines and defines the time, the methods used in the organization of time and the decisive role of the concept of structure in the music of John CageThe main purpose of the study is to put forward a comprehensive study on music of John Cage. For this reason the topics covered in the thesis aim to provide a cohesive perspective on other works that are not examined.In this context, the basic studies on Cage and the current researches are examined in the thesis comparatively, the identified errors are shown. It is aimed to provide a general information on the works that are not included in the study.. My translation suggestions are presented in parentheses since there is no such study among Turkish sources. Some concepts and terms used in the related field which do not have Turkish equivalent are left as it is. The thesis examines the time in Cage's music in three main chapters. The first chapter discusses the use of time historically and analyzes certain orientations. In this section, the methods, arrangements and innovations that are used in order to reach every part of the musical time piece are introduced.The second part is designed to explain the concept of structure which has a decisive importance in terms of time in all aspects of Cage's music. This section, in which the structure is examined historically, examines the arrangements and uses that make possible the relations of succession and synchronicity. Other concepts such as rhythmic structure, variable structure, micro macro structure, square-root arrangement have been introduced. The first two chapters contain information that seeks to equip the reader for the analysis in the third chapter. In the analysis section, the methods and orientations used in the time organization were examined within the single work and the information and the relations revealed were shown on the score. In the conclusion section, findings were evaluated, the identified errors were shown among the sources, interrelations in temporal arrangements have been demonstrated. It has been shown that the structure is not a fixed concept and its importance in different degrees in temporal arrangements is explained.