Sosyal hizmet ve basın etiği ikileminde adli vakaların medyada temsili: İzmir örneği
Media representation of forensic cases in the dilemma of social service and press ethics: the case of İzmir
  1. Tez No: 577360
  2. Yazar: ALEV ANAYURDU KESKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEN UÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Adli sosyal hizmet, basın, etik, hak savunuculuğu, Forensic social work, press, ethics, advocacy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı adli vakaların medyada nasıl yer aldığını, medyanın dava sürecini nasıl etkilediğini, özel hayatın gizliliği karinesi üzerindeki etkilerini betimlemek ve sorun alanını sosyal hizmet ile basın etiği çerçevesi içinde değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, niteliksel bir örnek olay incelemesidir. İzmir İlindeki Adliyelerde adli yargı süreci devam eden ve medyada yer almış üç olgu, amaca uygun örnekleme tekniği ile örnek olay olarak seçilmiştir. Olgularda bahsi geçen tarafların avukatları, haberi yazan adli muhabirler ve Adliye'de çalışan sosyal hizmet uzmanları ile derinlemesine mülakat tekniği ile yüzyüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Verilerin işlenmesi ve analizinde MAXQDA programı kullanılmış veriler tümevarımsal tematik analiz yolu ile incelenmiştir. Bulgular: Basının adli vakaları gündeme taşıyarak kamuoyu baskısı yarattığı ve mahkeme sürecini etkilediği, bu süreçte adli sosyal hizmet uzmanlarının, muhabirler veya tarafların avukatları ile iletişim ya da işbirliği içerisinde olmadığı tespit edilmiştir. Sosyal hizmet, hukuk ve basın etiğine aykırı olmasına rağmen kişilik haklarını ve kişisel verilerin güvenliğini tehdit eden haberlerin yayınlanabildiği, önleyici herhangi mekanizmanın olmadığı tespit edilmiştir. Sonuç: Basın, haber üretim sürecinde sosyal hizmet, basın ve hukuk mesleğinin etik ilkelerine uygun tutum sergilenmesi durumunda müracaatçılarının haklarının savunulması açısından etkili bir araçtır; ancak uygulamada bu ilkelerin ihlal edilebildiği ve basının hak savunuculuğu yerine sansasyonel haber peşinde koşarak mahkeme sürecini olumsuz etkileyebileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to describe how judicial cases take place in the media, how the media affects the process of a lawsuit. Its effects on the presumption of confidentiality of private life and to evaluate the problem area within the framework of social work and press ethics. Material and Method: This is qualitative case study. Three judicial proceedings in the courthouses in Izmir province, which are in the media, have been selected as a case study with appropriate sampling technique. Face-to-face interviews were conducted with the lawyers of the parties mentioned, the lawsuit reporters and the social workers working in the courthouse. The semi-structured interview form developed by the researcher was used. MAXQDA program was used for data processing and analysis and the data were analyzed by inductive thematic analysis. Results: It was seen that the press brought judicial cases to the agenda, exerting pressure on the public opinion and affecting the court process. The forensic social workers involved in this process did not engage in any communication or cooperation with reporters or lawyers of the parties. Although it is contrary to social service, law and press ethics, it has been determined that news that threaten personal rights and there is no preventive mechanism of personal data. Conclusion: The press is an effective tool in defending the rights of its clients according ethical principles of the social service, press and legal profession are exhibited in the news production process.