Geri Dön

Construction of an educational technology engagement model for social learning platforms

Sosyal öğrenme platformları için bir eğitim teknolojisi bağlılık modeli

  1. Tez No: 577414
  2. Yazar: İBRAHİM HAKKI BULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER DELİALİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 204

Özet

Bu çalışmanın amacı, bir sosyal öğrenme platformu olan Edmodo'nun öğrenciler tarafından benimsenmesi ve kabulüne yönelik bir teknoloji modeli ortaya koymaktır. Önerilen model“Eğitim Teknolojisi Bağlılık Modeli”(ETEM) olarak isimlendirilmiştir. Çalışma, teknoloji kabulü için temel motivasyon adımlarının teorik olarak anlaşılmasını gerektiren süreç tabanlı bir yaklaşım benimseyerek spesifik bir teknoloji için kabul modelinin adım adım nasıl tasarlanıp geliştirilebileceğini gösteren bir kılavuz ortaya koymaktadır. Geleneksel modellerin 21. yüzyıl teknolojilerine yönelik kullanıcı motivasyonunu açıklamadaki sınırlılıkları göz önünde bulundurularak bu çalışmada motive edici içsel ve dışsal etkenler, öğrenci motivasyonu, öğrenci bağlılığı ve algılanan başarı arasındaki ilişkiyi resmeden kapsamlı bir model sunmayı amaçlanmaktadır. Çalışmanın örneklemini Edmodo'nun öğrenme ortamı olarak kullanıldığı Bilgi Teknolojileri ve Uygulamalarına Giriş dersini alan Türkiye'deki 4 üniversiteden 533 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma tasarımında nicel araştırma metodolojisi kullanılmıştır. Modeldeki bağımsız ve bağımlı değişkenler arasındaki ilişkiyi anlamak için korelasyonel desen kullanılmıştır. Geliştirilen model, sırasıyla Açıklayıcı Faktör Analizi (EFA), Doğrulayıcı Faktör Analizi (CFA) ve Yapısal Eşitlik Modellemesi (SEM) ile test edilmiştir. Sonuçlar, bilişsel ve sosyal bağlılığın öğrenci başarısını açıklamada önemli yordayıcılar olduklarını; dışsal motivasyonun göstergesi olarak algılanan faydanın ve içsel motivasyonun göstergesi olarak teknolojiye yönelik tutumun öğrencilerin hem bilişsel hem de sosyal bağlılıklarını önemli ölçüde etkilediğini göstermektedir. Dışsal motivasyonu etkileyen faktörlerden içerik kalitesi, sistem özellikleri, öğrenci özellikleri ve mobil esnekliğin, algılanan yararlılığı önemli ölçüde etkilediği tespit edilirken; içsel motivasyonu etkileyen faktörlerden öz düzenleme, öz yeterlik ve etkileşimin teknolojiye yönelik tutumu yordadığı görülmüştür. Geliştirilen modelin muhtemel uygulama ve etki alanları ile çalışmanın kısıtlamaları tartışılmıştır.

Özet (Çeviri)

The purpose of this study is to propose a technology model, called Educational Technology Engagement Model (ETEM), towards the student adoption of a social learning platform -Edmodo-. The study offers a guideline, which requires a theoretical understanding of underlying motivational processes for technology adoption, to demonstrate how a model can be designed and developed for a particular technology using a process-based approach. This study aims to provide a comprehensive model to address the limitations of traditional adoption models. The sample of the study includes 533 students from 4 Turkish universities taking Introduction to Information Technologies and Applications (IITA) mandatory course where Edmodo is used as the learning environment. Quantitative research methodology is used in the research design. Correlational design is carried out in order to understand the relationship between independent and dependent variables in the model. The developed model, ETEM, is tested through statistical analyses. The results indicate that cognitive engagement and social engagement of students in the online learning platform are significant estimators of student achievement, and perceived usefulness as indicator of extrinsic motivation and attitude towards technology as indicator of intrinsic motivation are significant estimators of both cognitive and social engagement of students. While content quality, system characteristics, student characteristics and mobile flexibility as indicators of extrinsic motivators are identified to be significant predictors of perceived usefulness, self-regulation, self-efficacy and interaction as indicators of intrinsic motivators are found to be significant predictors of attitude towards technology. Possible implications, future research challenges and limitations of the study are discussed.

Benzer Tezler

  1. Türkiye'de su hakkı

    The right to water in Turkey

    YILDIZ AKEL ÜNAL

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    HukukGalatasaray Üniversitesi

    Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ERDOĞAN BÜLBÜL

  2. Bilim ve teknolojiyi gazete reklamlarından izlemek: Erken Cumhuriyet dönemi İstanbul basınında bilim ve teknoloji (1923-1945)

    Observing science and technology through newspaper advertisements: Science and technology in the İstanbul press during the Early Rebuplican preiod (1923-1945)

    SELİN DİK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Bilim ve Teknolojiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Bilim ve Teknoloji Tarihi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. TUNCAY ZORLU

  3. A conversation analytic study on the displays of task difficulty in task-oriented video-mediated interactions

    Görev-odaklı video-aracılı etkileşim ortamlarında görev zorluğu üzerine bir konuşma çözümlemesi çalışması

    MERVE NUR YÜCE

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2023

    Eğitim ve ÖğretimHacettepe Üniversitesi

    Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. UFUK BALAMAN

  4. Yabancı dil öğrenimi için otomatik gramer egzersizi üretimi üzerine kullanıcı algılarının değerlendirilmesi

    Evaluation of user perceptions on automatic grammar exercise generation for foreign language learning

    FATİH BEKTAŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrolİstanbul Teknik Üniversitesi

    Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. GÜLŞEN ERYİĞİT