İnmeli bireylerde tibialis anterior kasına uygulanan kinezyolojik bantlamanın yürüme parametreleri üzerine etkisi: Sham kontrollü bir çalışma
The effect of kinesiological taping applied to the tibialis anterior muscle on gait parameter in stroke patients: Sham controlled study
- Tez No: 577435
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE BASKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: İnme, Kinezyolojik Bantlama, Yürüme, Tibialis Anterior, Stroke, Kinesiological Taping, Walking, Tibialis Anterior
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmanın amacı inmeli bireylerde tibialis anterior kasına uygulanan kinezyolojik ve/veya sham bantlamanın yürüme parametreleri üzerine anlık etkisini karşılaştırmaktır. Çalışmaya yaşları 26-70 arasında, yaş ortalaması 53,57±12,38 olan 28 erişkin inmeli (23 Erkek, 5 Kadın), Hodkinson Mental Testinden 7 ve üzeri puan alan, Fonksiyonel Ambulasyon Sınıflamasından 3 ve üzeri puan alan, Modifiye Ashworth Skalasına göre gastroknemius kas spastisitesi 2 ve altında puan olan bireyler dahil edilmiştir. Katılımcıların yürüme parametreleri BTS G-Walk Spatio-Temporal Yürüme Analiz Sistemi ile değerlendirilmiştir. Çalışmaya dahil edilme kriterlerine uyan katılımcıların yürüme parametreleri 10 metrelik bir parkurda herhangi bir bant veya girişim uygulanmadan, kinezyolojik bantlama ve sham bantlama uygulanarak ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda elde edilen veriler ışığında tibialis anterior kasına uygulanan kinezyolojik bantlamanın yürüme parametrelerine anlık etkisinin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. (p>0,05). Ayrıca tibialis anterior kasına uygulanan kinezyolojik ve sham bantlamanın birbirlerine üstünlüğü olmadığı tespit edilmiştir (p>0,05). Sonuç olarak inmeli bireylerde tibialis anterior kasına kinezyolojik bantlama uygulaması yürüme fonksiyonlarını iyileştirmede yeterli değildir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the immediate effect of kinesiological and / or sham taping to the tibialis anterior muscle on walking parameters in stroke individuals. The study included 28 adults stroke patients (23 males, 5 females) with a mean age of 53.57 ± 12.38 years. The subjects who received scores of 7 or more in the Hodkinson Mental Test and 3 and above in the Functional Ambulation Classification with subjects who gastrocnemius muscle spasticity 2 and below points according to Modified Ashworth Scale were included in the study. The walking parameters of the participants were evaluated with the BTS G-Walk Spatio-Temporal Walking Analysis System. The walking parameters of the participants who were selected by randomization method were evaluated separately by applying kinesiological taping and sham taping or without any taping or interference on a 10 meter track. According to the data obtained as a result of evaluations, it was concluded that the immediate effect of the kinesiological taping applied on the tibialis anterior muscle to the walking parameters was not statistically significant (p> 0.05). In addition, it was concluded that the kinesiological and sham taping applied to the tibialis anterior muscle is not superior to each other (p> 0.05). In conclusion, kinesiological taping of the tibialis anterior muscle is not sufficient to improve gait functions in stroke patients.