İnmeli bireylerde kas kuvveti kaybının incelenmesi
Investigation of muscle strength loss in stroke individuals
  1. Tez No: 502361
  2. Yazar: AZİZ DENGİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMRE BASKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: İnme, Kas kuvveti, Etkilenmemiş ekstremite, Stroke, Muscle Strength, Unaffected extremity
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
İNMELİ BİREYLERDE KAS KUVVETİ KAYBININ İNCELENMESİ AZİZ DENGİZ Yüksek Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. EMRE BASKAN Ocak 2018, 50 sayfa Bu çalışmanın amacı inmeli bireylerde kas kuvveti kaybının ve etkilenmemiş taraftaki ekstremitelerin kas kuvvetinin incelenmesidir. Çalışmaya yaş otalaması 56,33 ± 8,92 olan, 33 inmeli birey(22 erkek, 11 kadın) ile yaş ortalamaları 52,3 ± 8,52 olan,33(20 erkek, 13 kadın) sağlıklı kontrol grubu dahil edildi. Katılımcıların kas kuvvetleri power track hand held dinamometresiyle, kavrama kuvvetleri el dinamometresiyle ölçüldü. Ölçümler sağlıklı grupta her iki üst ve alt ekstremite ile gövde kaslarına, inmeli grupta sadece etkilenmemiş taraf üst ve alt ekstremite ile gövde kaslarına uygulandı. Bireylerin total kas kuvveti alt ve üst ekstremite ile gövde kas kuvvetlerinin toplamı hesaplanarak bulundu. Etkilenmemiş taraf kas kuvvetinin incelenmesinde, etkilenmemiş ve dominant ekstremitesi sağ olan 27 birey ile dominant ekstremitesi sağ olan 33 sağlıklı birey karşılaştırıldı. İnmeli bireylerin total kas kuvveti 49909,5 N, sağlıklı bireylerin total kas kuvveti 182375 N, aradaki fark 132465,5 N olarak ölçüldü. İnmeli bireylerdeki total kas kuvvetindeki kayıp %72,63 olarak ölçüldü. Etkilenmemiş taraf ekstremite karşılaştırılmasında sağlıklı olgular lehine anlamlı fark bulundu(p=0,0001). Bu çalışmanın sonucuna göre, inmeli bireylerde kas kuvveti etkilenmemiş tarafta azalmaktadır ve inme rehabilitasyonunda kas kuvvetininin hem etkilenmiş hem de etkilenmemiş tarafta geliştirilmesi önemlidir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF MUSCLE STRENGTH LOSS IN STROKE INDIVIDUALS DENGİZ, Aziz 2018 january, 50 pages M. Sc. Thesis in Physical Therapy and Rehabilitation Supervisor: Asist. Prof. EMRE BASKAN, PT, PhD The aim of this study is to investigate the muscle strength Loss and unaffected side's extremity muscle strength in the stroke individuals. Thirty-three subjects (22 males, 11 females) with average age of 56.33 ± 8.92 and 33 (20 males, 13 females) healthy control groups with average age of 52.3 ± 8.52 were included in the study. Participants' muscle strengths were measured by a power track hand held dynamometer, and grip strengths were measured by a hand dynamometer. Measurements were applied to both the upper and lower extremities and trunk muscles in the healthy group, and to the upper and lower extremities in the unaffected side and trunk muscles in the stroke group. The total muscle strength of the individuals was calculated by summing the lower and upper extremities and trunk muscle strengths. In the analyze of unaffected side muscle strength, 27 participants who were dominant and not affected on the right side and 33 healthy participants dominant on the right side were compared. The total muscle strength of stroke subjects was 49909.5 N, the total muscle strength of healthy subjects was 182375 N, the difference between this groups was measured as 132465.5 N. The loss of total muscle strength in stroke patients was measured as 72.63%. A significant difference was found in favor of healthy subjects in the unaffected side extremity comparison (p = 0.0001). According to the results of this study, muscle strength in stroke patients is reduced on the unaffected side, and it is important to develop muscle strength both in the affected and unaffected side in stroke rehabilitation.