İnsan kaynakları uygulamalarında yan hak ve menfaatler: Bir havalimanı işletmesi örneği
Fringe benefits in the human resources practices: An example of airport business
  1. Tez No: 577450
  2. Yazar: DİLAN KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. JANSET AYTEMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yan Hak ve Menfaatler, Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi, Ücretlendirme, Ödüllendirme Stratejileri, Havacılık Sektörü, Fringe Benefits, Strategic Human Resource Management, Compensation, Rewarding Strategies, Aviation Sector
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Son yıllarda küreselleşmenin artırdığı rekabet, işgücü piyasasını da etkilemektedir. Örgütler bu zorlu rekabet ortamında ayakta kalmaya çalışırken, çalışanların insan kaynakları uygulamalarına dair bakış açılarının da değiştiği açıkça görülmektedir. Bu değişimin gözlemlendiği İK uygulamalarından biri de ücretlendirme uygulamalarıdır. Günümüzde işverenler, yetenekli çalışanları cezbetmek ve çalışan bağlılığını yaratmak için ücret paketlerini gözden geçirmelidir. Bu araştırmanın amacı, nitelikli işgücü ihtiyacının fazla olduğu havacılık sektöründe, insan kaynakları uygulamalarından biri olan yan hak ve menfaatlerin çalışanların algılarını ve davranışlarını nasıl etkilediğini ortaya koymaktır. Yan hak ve menfaatlerin araştırmacılar tarafından yeteri kadar ele alınmamış olması, çalışanların konuyla ilgili düşüncelerinin anlaşılması noktasında birtakım eksiklikler yaratmaktadır. Dolayısıyla bu araştırmayla, çalışanların yan hak ve menfaatler konusuna yönelik bakış açıları da ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırmanın veri toplama sürecinde nitel araştırma yöntemlerinden faydanılmıştır. Toplamda 32 çalışanla derinlemesine görüşmeler yapılmış, bu görüşmelerden 6 tanesi pilot görüşmeler kapsamında gerçekleşmiştir. Elde edilen veriler betimsel analiz ile yorumlanmıştır. Yapılan analiz neticesinde, yan hak ve menfaatlerin adilane bir biçimde sağlanmasının ve çalışanların ihtiyaçlarına yönelik tasarlanmasının yan hak ve menfaatlerden duyulan memnuniyeti etkilediği ortaya çıkmıştır. Çalışanların ifadelerinden yola çıkılarak, yan hak ve menfaatlerin çalışan bağlılığını, motivasyonunu ve çalışanların iş değiştirme tercihlerini etkilediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, the increasing competition due to globalization in the economy, also affects the labor market. While organizations try to survive in this challenging competitive environment, it is clearly seen that employees' perspectives of human resources practices changing as well. One of the HR practices which this change has been observed is compensation practices. Nowadays, in order to attract talented employees and build employee engagement, employers have to review their compensation packages. The purpose of this study is to reveal effects of the fringe benefits, which are one of the parts of the human resources practices, on perception and behaviour of employees in the sector of aviation, where qualified workforce is highly required. The fact that fringe benefits have not been considered sufficiently by the researchers, leads to insufficient consideration of employee's opinion regarding this subject. Therefore, by this study it was endeavored to reveal employees' perspectives regarding fringe benefits. Qualitative research methods were used in the data collection process of the study. In-depth interviews were conducted with 32 employees in total and 6 of these interviews were conducted within the scope of pilot interviews. The data have been interpreted through descriptive analysis. As a result of this study, it has been found that, fair providing of fringe benefits and planning them according to the employees' needs positively affects satisfaction coming from the fringe benefits. According to employee's statements, it has been concluded that, fringe benefits have an impact on worker engagement, motivation and job change decisions.