Veri zarflama analizi ile Karayolları Genel Müdürlüğüne bağlı bölge müdürlüklerinin trafik güvenliği bakım-onarım hizmetlerinin etkinliğinin ölçülmesi
Measuring the effectiveness of traffic safety maintenance and repair services of regional offices depending on the General Directorate of Highways with data envelopment analysis
- Tez No: 577500
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KOKANGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Veri Zarflama Analizi, Etkinlik, Bakım-Onarım, Trafik Güvenliği, Data Envelopment Analysis, Efficiency, Maintenance, Road Safety
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu çalışmada Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğundaki 17 bölge müdürlüğünce yürütülen, trafik güvenliği kapsamında yapılan bakım-onarım çalışmalarının performansının ölçülmesi amacıyla girdilerin çıktılara dönüştürülme sürecinin nispi etkinliği veri zarflama analizi yöntemiyle ortaya koyulmuş ve tam etkin olamayan bölge müdürlüklerinin tam etkin etkin hale gelebilmesi için gerekli öneriler sunulmuştur. Performansını ortaya koyabilecek 4 girdi ve 4 çıktı belirlenmiş olup Karayolları Genel Müdürlüğü bakım-onarım harcamalarından elde edilen 2013-2017 yılı verileri değerlendirilerek etkin bölge müdürlükleri tespit edilmiştir. Etkin olan bölge müdürlükleri referans alınarak etkin olmayan bölge müdürlüklerinin etkin hale gelebilmesi için girdi ve çıktılardaki hedeflenen değerler her bölge müdürlüğü için tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the relative effectiveness of the process of transforming inputs into outputs for the purpose of measuring the performance of maintenance-repair work for scope of traffic safety carried out by the Regional Directorate of Highways under the responsibility of the General Directorate of Highways was demonstrated by the data envelopment analysis method and the necessary recommendations were made for the not fully effective regional directorates to be fully effective. Four inputs and four outputs were determined to determine the performance and 2013-2017 data obtained from maintenance and repair expenditures of General Directorate of Highways were evaluated and effective regional directorates were determined. The target values of the inputs and outputs are discussed for each regional directorate in order to make ineffective regional directorates effective by reference to the effective regional directorates.