Differentiation of self, triangulation, multigenerational transmission process and extradyadic involvement: An interpretative phenomenological analysis
Farklılaşma, üçgenleşme, kuşaklararası aktarım süreci ve ilişki dışı ilişki: Yorumlayıcı fenomenolojik analiz
  1. Tez No: 577499
  2. Yazar: TUBA AYDIN EROL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUDUM SÖYLEMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: ilişki dışı ilişki, Bowen, Nesiller Arası Aile Terapisi, farklılaşma, üçgenleşme, kuşaklararası aktarım, extradyadic involvement, Bowen, family systems theory, differentiation, triangulation, multigenerational transmission
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm ilişki dışı ilişki fenomeni üzerine yapılan çalışmalar ve literatüre dair bilgi sunmakta, ardından Nesiller Arası Aile Terapisi'ni tanıtmaktadır. Bu amaçla bu bölümde (a) ilişki dışı ilişki, (b) ilişki dışı ilişki çalışmalarında sıklıkla araştırılmış konular, (c) ilişki dışı ilişki sonrası yaşanan deneyimler, (d) ilişki dışı ilişki fenomenine dair teorik açıklamalar ve (e) Nesiller Arası Aile Terapisi incelenmiştir. İkinci bölüm ise, bu literatürden yola çıkarak oluşturulan nitel çalışma ekseninde katılımcıların ilişki dışı ilişki deneyimlerini ve bu deneyimlerin Nesiller Arası Aile Terapisi'nin temel kavramlarıyla ilişkilerini araştırmaktadır. Yedi kadınla yapılan görüşmeler ardından yapılan Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz sonucunda 4 ana tema ortaya çıkmıştır: (a) ilişki dışı ilişki deneyiminin anlamı, (b) ilişki dışı ilişki uzun süreli ilişkiyi değiştiriyor, (c) farklılaşmakta yaşanan zorlanma ve (d) Türkiye'de bir kadın olarak ilişki dışı ilişki yaşamak. Sonuçlar güncel literatür doğrultusunda tartışılmış, klinisyenler ve araştırmacılar için öneride bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of two articles. The first article presented is a literature review written to review studies of extradyadic involvement and to identify Family Systems Theory. For this purpose, the article includes (a) extradyadic involvement, (b), frequently researched variables in the extradyadic involvement literature, (c) experiences after extradyadic involvement, (d) theoretical frameworks on extradyadic involvement and, (e) Family Systems Theory. The second article extends the literature conducting a qualitative study aiming to understand the extradyadic involvement phenomenon and how participants' experiences can be related to the fundamental concepts of Bowen's Family Systems Theory. Seven women were interviewed and the data was analyzed using Interpretative Phenomenological Analysis (IPA) which revealed four themes: (a) Meaning of the extradyadic involvement, (b) extradyadic relationship changes the primary relationship, (c) difficulty in differentiation and, (d) extradyadic involvement as experienced by a woman in Turkey. Findings are discussed in relation to existing literature and implications for clinicians and prospective researchers.