Ulupamir Kırgızlarında kuşaklar arası sosyo-kültürel değişim
İntergenerational socio-cultural change in Ulupamir Kyrgyzs
- Tez No: 577501
- Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ AKPOLAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Ulupamir Kırgızları, Kuşaklar Arası, Kültürleşme, Kimlik Yönelimi, Entegrasyon, Ulupamir Kyrgyzs, İntergenerational, Acculturation, Identity Orientation, Integration
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 291
Özet
Bu çalışmada Ulupamir Köyünde yaşayan Kırgız topluluğu incelenmiştir. Ulupamir Kırgızları 1978 yılına kadar Afganistan'ın Pamir bölgesinde yaşayan, fakat siyasi nedenlerle Türkiye'ye göç etmiş etnik bir gruptur. 1982 yılından beri Türkiye vatandaşı olan Ulupamir Kırgızları, Van-Erciş'e 35 km. uzaklıktaki Ulupamir Köyünde yaşamaktadır. Köyün nüfusu 1586 kişi olup, ekonomisi güvenlik koruculuğu, tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Bu tezin amacı 36 yıldır Türkiye'de bulunan Ulupamir Kırgızlarının hangi sosyo-kültürel değişimler yaşadığını ve bu değişimlerin kuşaklar arasında ne ölçüde farklılık gösterdiğini tespit etmektir. Bu maksatla araştırma kapsamında karma yöntem yaklaşımı ile nicel ve nitel yöntemlere ait veri toplama teknikleri birlikte kullanılarak bir alan araştırması gerçekleştirilmiştir. Alan araştırması 1 Mart 2017 – 15 Temmuz 2018 tarihleri arasında Ulupamir Köyünde icra edilmiştir. Anket uygulamasında 550 kişilik bir örneklem grubuna ulaşılmıştır. Mülakatlar ise özel olarak seçilen 35 kişilik bir katılımcı grubuyla gerçekleştirilmiştir. Anket sonucunda toplanan veriler SPSS 23.0 istatistik programına aktarıldıktan sonra kuşaklar arasında ortaya çıkan farklılıklar betimsel ve çapraz tablolarla yorumlanmıştır. Hipotezler ki-kare ve parametrik test teknikleri kullanılarak sınanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre Ulupamir Kırgızlarında kültürleşme, kimlik yönelimi ve entegrasyon süreçleri açısından kuşaklar arasında anlamlı farklar bulunduğu tespit edilmiştir. Bu kapsamda, birinci kuşakta Kırgız etnik kimliği benimsenirken, üçüncü kuşakta Kırgız Türkü kimliğinin benimsendiği görülmektedir. Kırgızcanın beceri düzeyi kuşaklar değiştikçe azalmakta ancak, Türkçenin beceri düzeyi ve ev sahibi topluma entegrasyon düzeyi artmaktadır. Ayrıca, kültürleşme düzeyleri farklı olmasına rağmen tüm kuşakların çift boyutlu kültürleşme modelini ve bütünleşme stratejisini benimsediği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study analyses the Kyrgyz community that resides in the village of Ulupamir, some 35 km from Van-Erciş in eastern Turkey. The Ulupamir Kyrgyzs lived in the Pamir region of Afghanistan until 1978 and emigrated to Turkey for political reasons. The Ulupamir Kyrgyzs have been Turkish citizens since 1982. The population of the village is 1586 and its economy is based on, agriculture, animal husbandry, and employment as military guards. The aim of this thesis is to determine the socio-cultural changes experienced by the Ulupamir Kyrgyzs in Turkey over the past 36 years, and to observe the extent of these changes between generations. The study used the mixed method approach and data collection techniques of quantitative and qualitative methods together to carry out fieldwork. Fieldwork was conducted between 1 March 2017 and 15 July 2018 in the village of Ulupamir. The survey consisted of a sample group of 550 questionnaires, and interviews were conducted with a selected sample group of 35 people. The data resulting from the survey was transferred to the SPSS 23.0 statistical program, and differences between the generations were interpreted with descriptive and cross tables. Hypotheses were tested using chi-square and parametric test techniques. According to the research findings, there are significant differences between generations in terms of acculturation, identity orientation, and integration processes among the Ulupamir Kyrgyzs. In this context, a Kyrgyz ethnic identity was adopted in the first generation, while a Kyrgyz Turk identity was adopted in the third generation. Skill in speaking the Kyrgyz language decreased as the generations changed, while skill in Turkish, and the level of integration into the host society, increased. Although the level of acculturation in all generations varies significantly, they have adopted a bi-dimensional model of acculturation and integration strategy.