Sığaç uyartımlı asenkron generatör
Self-excited induction generator
- Tez No: 57753
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİL GÜRÜNLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kendi kendini uyarma, doyma, asenkron generator. IV, Self-excitation, saturation, induction generator
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET İnsanların enerjiye olan ihtiyacı teknolojik gelişmelerden dolayı günden güne artmaktadır. Bunun yanında dünyamızda halen kullanılan enerji kaynaklarının tüketiminin artması rüzgar ve nehirler gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının önemini artırmaktadır. Bu yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik enerjisi üretilmesinde asenkron makinanın generator olarak kullanılmasının güncel hale gelmesi tüm dünyada bilim adamlarının dikkatini çekmiştir. Bu tür uygulamalarda asenkron makinanın özellikle sincap kafes tip asenkron makinanın generator olarak kullanılması senkron generatörlere göre daha popüler hale gelmektedir. Çünkü, asenkron generatörler sabit hızda olduğu gibi değişik hızlarda da güç dönüşümü yapabilmektedir. Ayrıca bazı özellikleri ile senkron generatörlerden daha kullanışlıdırlar. Bu çalışmada geliştirilen model sığaç uyarumlı asenkron generatörün geçici durum davranışının incelenmesi için kuUanılmışur. Daha sonra elde edilen teorik sonuçlar, deneysel sonuçlarla karşüaştinlmışur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Self Excited Induction Generator Energy requirement of human beings has arised from day to day because of the technological developments. The increasing rate of depletion of conventional energy resources has given a rise to increased emphasis on renewable energy sources such as wind, river-flow etc. The growing popularity of the induction machine operating as a generator for low cost electric power generation from renewable energy has attention of technologists all around the world. Use of induction machine in general and squirrel cage induction machine in particular, as a generator for such applications is becoming more end more popular over the synchronous alternators. It is because induction generators are capable to generate the power from variable speed as well as constant speed prime movers and offer some of advantages over the alternators. The model developped is used to examine the transient behaviour of self excited induction generator in this study. The theoretical results obtained are compared with the experimental results obtained.