Development of a process selection and cost estimation software for modifications of activated sludge treatment of municipal wastewaters
Şehirsel atıksuların arıtımında kullanılarak aktif çamur arıtma sistemlerinin tipinin seçilmesinde ve maliyetlerinin tahmininde kullanılmak üzere bir yazılım geliştirilmesi
- Tez No: 82732
- Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK SOYUPAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yazılım, CEPS 2000, Atıksu arıtma, İlk yatırım maliyeti, İşletme giderleri, Proses, Ekonomik analiz, Borland Delphi vı, Software, CEPS 2000, Wastewater treatment, Initial cost, Operational cost, Process, Economical analysis, Borland Delphi IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 315
Özet
öz ŞEHİRSEL ATIKSULARIN ARITIMINDA KULLANILACAK AKTİF ÇAMUR ARITMA SİSTEMLERİNİN TİPİNİN SEÇİLMESİNDE VE MALİYETLERİNİN TAHMİNİNDE KULLANILMAK ÜZERE BİR YAZILIM GELİŞTİRİLMESİ Özler, Haydar Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Selçuk Soyupak Haziran 1999, 315 sayfa Bu çalışmada şehirsel atıksuların arıtımında kullanılacak aktif çamur arıtma sistemlerinin tipinin seçilmesi ve nraliyetlerinin tahmini amacıyla kullanılmak üzere bir yazılım (CEPS 2000) geliştirilmiştir. Şu anki yazılım piyasasmda aktif çamur arıtma sistemleri ile ilgili gerçeğe yakın maliyet hesaplarına ulaşmayı sağlayacak ve aynı zamanda bunları karşılaştıracak kullanıcı dostu, uygun bir yazılım bulunmamaktadır. Bu yazılımın geliştirilmesinin amacı, atıksu arıtma alanındaki yazılım açığını kapatmaktır. CEPS 2000 Pascal' m gelişmiş ve görsel bir sürümü olan Borland Delphi ile yazıldığı için Windows 98 veya Windows NT altında çalışmaktadır. CEPS 2000 sadece aktif çamur arıtma sistemlerinin tipinin seçilmesinde ve maliyetlerinin tahmininde kullamlabilmektedir. CEPS2000 yaygın olarak kullanılmakta olan fiziksel, kimyasal ve biyolojik arıtma ünitelerinin her biri için yukarıda belirtilen hesapları içermektedir. CEPS 2000 kullanıcısı, atıksu ve çamur arıtımı hatlarının akım şemasını, grafik ekrandaki gerekli üniteleri seçerek oluşturabilmektedir. Oluşturulan akım şeması, yazılım tararından kontrol edilmektedir ve yazılım, oluşturulan akım şemasının yetersizliği durumunda uyarı vermektedir. Her arıtma ünitesinin minimum ve maksimum boyut aralığı, bekleme süresi, yüzey yükü, savak yükü gibi tasarım parametreleri için ayrı bir penceresi vardır. Proses hesapları ve arıtma ünitelerinin tasarımı yazılım tarafından, giriş suyu karakteristiklerine, istenen çıkış suyu kalitesine, kinetik sabitlere, debilere ve tasarım parametrelerine bağlı olarak yapılmaktadır. Proses hesapları tamamlandıktan sonra kullanıcı, seçilen prosesin deşarj standartlarını sağlayıp sağlayamadığını görebilmektedir. Buna ilaveten, yazılım her bir ünite için kazı, dolgu, beton, donatı ve kalıp miktarlarım ayrı ayrı hesaplamaktadır. CEPS 2000, gerekli ekipman sayısına da ekipmanlar için hazırlanmış olan pencerelerdeki özelliklere göre karar verebilmektedir. Elektrik ve kimyasal tüketimler de yazılım tararından hesaplanabilmektedir. Sonuç olarak seçilen prosesin işletme ve ilk yatırım maliyeti en iyi alternatifin seçiminde uygulanacak olan şimdiki değer, gelecekteki değer ve periyodik değer analizlerini içeren ekonomik analizler için elde edilmiş olur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A PROCESS SELECTION AND COST ESTIMATION SOFTWARE FOR MODIFICATIONS OF ACTIVATED SLUDGE TREATMENT OF MUNICIPAL WASTEWATERS Özler, Haydar M.S., Department of Environmental Engineering Supervisor: Prof. Dr. Selçuk Soyupak June 1999, 315 pages A software (CEPS 2000) for process selection and cost estimation for modifications of activated sludge treatment of municipal wastewaters is developed within the scope of this study. The present software market does not offer a handy (user friendly) software which allows both realistic cost estimations of individual modifications of activated sludge as well as their comparisions. The present study is started to fill this gap. CEPS 2000 works under Windows 98 or Windows NT because it is programmed by using Borland Delphi which is the visual and developed form of Pascal. CEPS 2000 makes process selections and cost comparisions only for modifications of activated sludge methodology. The results are presented for individual physical, chemical and biological treatment units. mIn CEPS 2000, the user can constitute the flow chart of both wastewater and sludge treatment lines by selecting any desired treatment units on a graphic screen. The adequacy of selected flow chart is checked by the software and it gives warnings about the inadequacy of selected flow chart. Each treatment unit has its own window for the enterance and assignment of design parameters such as minimum and maximum allowable dimension ranges, detention time, overflow rate, weir loading rate, etc. Process calculations and design of treatment units are performed considering influent wastewater characteristics and desired effluent wastewater characteristics, applicable selected kinetic constants, flowrates and design parameters of the units. After process calculations, the user can see whether the selected process is suitable or not for satisfying discharge limits. In addition, the software calculates construction item quantities such as excavation, fill, concrete, reinforcement and form quantities for each unit separately. CEPS 2000 can also determine the number and capacity of required mechanical equipments by using specification pages prepared for them. Electrical and chemical consumptions are also estimated by the software. Finally, yearly operation and maintenance costs and initial costs of the selected process train are obtained to enable an economical analysis, which include present, future and periodic worth analysis, for the selection of the best alternative train.