Tinnitus hastalarında frekans eşleşmesiyle OAE(otoacoustic emissions) kıyaslaması
Comparison of otoacoustic emissions by frequency matching in tinnitus patients
- Tez No: 577546
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM BİLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: tinnitus, dış tüy hücreleri, otoakustik emisyon, sinyal gürültü oranı, Tinnitus, external hair cells, otoacoustic emission, signal noise ratio
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Tinnitus, kulak burun boğaz kliniklerine sık başvuru semptomlarından biridir. İşitme kaybı olan erişkinlerin %65'i tinnitusu eşlik eden bir semptom olarak bildirmekte ve bunların %50si bu durumdan ciddi olarak etkilenmektedir. Bu bilgiler, bize tinnitusun toplumda sık görülen ve önemsenen bir yakınma olduğunu göstermektedir. Literatürde tinnitus şikayeti olan kişilerde DPOAE amplitüdlerinin kontrol grubuna göre daha düşük olduğu bildirilmiştir. Ayrıca literatürde en fazla amplitüd düşüşünün görüldüğü frekans ile kişilerin subjektif olarak belirledikleri tinnitus frekansı arasında pozitif yönde bir ilişki olduğu bildirilmiştir. Çalışmanın amacı normal işiten ve tinnitus şikayeti olan hastalarda, frekans eşlemesiyle DPOAE amplitüdlerini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma grubuna Ege Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Kliniği'ne başvuran 18 - 70 yaş arasındaki normal işitmeye sahip (saf ses ortalaması ≤ 40 dB) olup tinnitus şikayeti olan 60 hasta dahil edilmiştir. Çalışmaya katılacak olan bireylere işitme eşiklerinin tespiti için saf ses odyometri testi yapılmıştır. Saf ses ortalaması ≤ 40 dB olan hastaların normal işitmeye sahip olduğu kabul edilmiştir. İşitme eşikleri normal olarak tespit edilen tinnituslu hastaların tinnitus frekansı (Pitch Matching) ve tinnitus şiddeti (Pitch Loudness) ölçülmüştür. Sonrasında ise katılımcıların DPOAE yanıtları kaydedilmiş ve istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırmamıza 32 kadın, 28 erkek olmak üzere toplamda 60 birey katılmıştır. Yaşları 18 ile 70 arasında değişen katılımcıların yaş ortalaması 44,22 ± 12,37 yıldı. Tinnitus frekansı 500 Hz olan olgularda; tinnitus şiddeti ile 500 Hz DPOAE amplitüdleri arasında negatif yönde, orta düzeyde ve istatistiksel olarak anlamlı korelasyon bulunmuştur. Tinnitus frekansı 4000 Hz olan olgularda; tinnitus şiddeti ile 2000 Hz DPOAE amplitüdleri arasında negatif yönde, zayıf ve istatistiksel olarak anlamlı korelasyon bulunmuştur. Tinnitus şiddeti ile diğer değişkenler arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon görülmemiştir. Sonuç: Tinnitus frekansı 500 Hz olan olgularda 500 Hz DPOAE amplitüdü daha düşük elde edilmiştir. Bu durum normal işiten bireylerde dış tüy hücrelerinin aktivitesi ile tinnitus etkilenimi arasında ilişki olabileceğini düşündürmektedir. Öte yandan diğer frekanslarda kaydedilen DPOAE amplitüdleri ile tinnitus etkilenimi arasında oluşan fark istatistiksel olarak anlamlı görülmemiştir. Bu durum ise tinnitus oluşumunun yalnızca dış tüy hücreleri kaynaklı olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Tinnitus, is a common presenting symptom in otorhinolaryngology clinics. 65% of adults with hearing impairment report tinnitus as a concomitant symptom and 50% of them are severely affected from this condition. These data show us that tinnitus is a common symptom in general population and it is considered as important. In literature DPOAE amplitudes of tinnitus patients reported to be lower than control group. Furthermore it is documented to be a positive relationship between the frequency with the greatest amplitude decrease and tinnitus frequency subjectively determined by patients. Purpose of this study is to compare DPOAE amplitudes by frequency matching in tinnitus patients. Material and Method: 60 patients aged between 18 and 70 with normal hearing (pure tone mean ≤40 dB) and tinnitus who applied to Ege University Otorhinolaryngology clinic were included in this study. Pure tone audiometry test were performed in these individuals to determine their hearing thresholds. Patients with pure tone mean of pure tone mean ≤40 dB were considered to have normal hearing. In tinnitus patients with normal hearing thresholds frequency (Pitch Matching) and intensity (Pitch Loudness) of tinnitus were measured. DPOAE responses of the participants were recorded and statistically analyzed afterwards. Findings: A total of 60 individuals, 32 women and 28 men participated in this study. Mean age of participants was 44,22 ± 12,37 years ranging from age of 18 to 70. In cases with tinnitus frequency of 500 Hz there was a negative, moderate and statistically significant correlation between tinnitus severity and 500 Hz DPOAE amplitudes. In cases with tinnitus frequency of 4000 Hz there was a negative, weak and statistically significant correlation between tinnitus severity and 2000 Hz DPOAE amplitudes. No statistically significant correlation was found between the severity of the tinnitus and other variables. Results: In cases with tinnitus frequency of 500 Hz, DPOAE amplitude of 500 Hz were found to be lower. This suggests that there may be a relationship between external hair cell activity and tinnitus in individuals with normal hearing. On the other hand, the difference between DPOAE amplitudes recorded at other frequencies and tinnitus effect was not statistically significant. This indicates that tinnitus is not statistically significant. This indicates that tinnitus is not caused by external hair cells exclusively.