Anadolu kestanesi (Castanca sativa Mill.) odun ve kabuğunun kimyasal bileşimi
- Tez No: 57760
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN KIRCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Anadolu Kestanesi, Odunun Kimyasal Bileşimi, Kabuğun Kimyasal Bileşimi, öz Odun, Diri Odun, îç Kabuk ve Dış Kabuk Çözünürlükleri VI
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Anadolu Kestanesi (Castanea sativa Mili.) Karadeniz ve Marmara bölgesinin önemli ağaç türlerinden biridir. Mukavemet ve biyolojik zararlılara karşı dirençli odunu, gemi yapımı, sualtı inşaatları ve su ile temas eden yerlerde yaygın olarak kullanım alanı bulmuştur. Hem odun hem de kabuğunda tanen içeren nadir ağaç türlerinden olan kestanenin ekstraktı dericilikte kuUanılmaktadır. Bu çalışmada, Anadolu Kestanesinin öz odun, diri odun, iç kabuk ve dış kabuğunun kimyasal bileşimi TAPPI standart metodlanna uygun şekilde yapılmış ve elde edilen bulgular aşağıda özetlenmiştir. * Klason lignini ** Sırasıyla alkol-benzen ve % 1'likNaOH ekstraksiyonuna uğratılan örnekler üzerinde, Klason yöntemine göre belirlenen lignin değerleri.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Chemical Composition of Wood and Bark of Chestnut (Castanea sativa Mill.) Anatolian chesnut (Castanea sativa Mill.) is one of the important species in the forest of Black Sea and Marmara regions. Chesnut woods are utilized in the ship making and under water constructions because of its superior physical strength properties and naturally resistant to bacteria, fungus and insect decays. It is also one of the rare-found species whose both wood and bark contain tannins and therefore their extracts are used in the leather industry. In this study, chemical compositions of chestnut wood and bark were analysed according to standard TAPPI methods. Obtained data were summarized in below. * Klason lignin ** Lignin Content of inner and outher bark were determined according to klason method after they were extracted with alcohol-benzene and 1% NaOH solutions respectively Key Words : Castanea sativa Mill., Chemical Compositions of Wood, Chemical Compositions of Bark, Stiasny Number, Solubility of Heartwood, Sap Wood and Inner Bark, Outer Bark vn